Bloomberg: Πόσο πιθανό είναι ένα ενεργειακό «μπλακ-άουτ» στην Ευρώπη και γιατί ο καιρός παίζει ρόλο- «κλειδί»

Για το δραματικό σενάριο ενός ενεργειακού «μπλακ-άουτ» στην Ευρώπη αναφέρεται σε δημοσίευμα του ο Bloomberg

«Είναι Δεκέμβριος. Η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τα νοικοκυριά πρέπει να ζεσταθούν, τα μαγειρέψουν, τα πλύνουν τα ρούχα τους, να δουν τηλεόραση. Αλλά ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολεύεται να διατηρήσει «ανοιχτούς» τους διακόπτες.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας σημαίνει «κόκκινο» συναγερμό, το οποίο δηλώνει ότι οι ενεργειακές προμήθειες βρίσκονται στα όριά τους. Έχει ήδη κοπεί η παροχή σε ορισμένους μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες, ενώ τα νοικοκυριά έχουν λάβει επείγον αίτημα μείωσης της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πάροχος, ωστόσο, χρειάζεται να λάβει ακόμη πιο δραστικά μέτρα, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές, προκειμένου να αποφευχθεί μια ολική κατάρρευση του συστήματος».

Για το δραματικό σενάριο ενός ενεργειακού «μπλακ-άουτ» στην Ευρώπη αναφέρεται σε δημοσίευμα του ο Bloomberg.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο στην Ευρώπη» τονίζει ο Ed Birkett, επικεφαλής ενέργειας στο βρετανικό thnk tank Onward, υπογραμμίζοντας πως εάν η ζήτηση δεν περιοριστεί, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βγουν εκτός δικτύου.

Τονίζει μάλιστα πως το ακραίο σενάριο είναι το ίδιο να γίνει και με τα νοικοκυριά».

 

Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο τονίζει πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα είναι οι καιρικές συνθήκες το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς οι μεταβολές στην θερμοκρασία αναμφίβολα επηρεάζουν καταλυτικά τις ανάγκες των πολιτών σε ενέργεια.

«Εάν έχουμε έναν πραγματικό δύσκολο χειμώνα, τότε αυτό θα έχει δραματικό αντίκτυπο στο δίκτυο» προειδοποιεί ο Adam Bell, σύμβουλος ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στο υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όσες περισσότερες μειώσεις δούμε -ιδίως το καλοκαίρι- στην κατανάλωση αερίου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των μπλακ-άουτ» εκτιμά η Goldman Sachs, σε σημείωμά της.

«Το μήνυμα της μείωσης της κατανάλωσης δεν έχει γίνει αντιληπτό επί της ουσίας μέχρι στιγμής. Μια βόλτα στις πόλεις αρκεί για να δεις ότι τα σούπερ-μάρκετ κρατούν ανοιχτά τα φώτα τη νύχτα, παρότι είναι κλειστά» τονίζει ο Simone Tagliapietra, αναλυτής του think tank Bruegel.

Προηγούμενα περιστατικά υπάρχουν πολλά. Το δίκτυο στο Τέξας κατέρρευσε στη διάρκεια βαρυχειμωνιάς τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα εκατομμύρια καταναλωτές να μείνουν στο σκοτάδι επί μέρες, ενώ λίγο έλειψε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εκτεταμένου μπλακ άουτ και η Καλιφόρνια αυτό το μήνα στη διάρκεια κύματος καύσωνα.

Η Νότια Αφρική έχει πείρα από κυλιόμενα μπλακ άουτ κυρίως λόγω της χρόνιας παραμέλησης της συντήρησης του δικτύου και των πενιχρών επενδύσεων σε αυτό με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται από την παράλυση συσκευών (πλυντήρια, φούρνοι κτλ), του δικτύου wi-fi και των ερυθρών σηματοδοτών μεταξύ άλλων.