Άνοδος στην τιμή του χρυσού

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ

Κλυδωνίζεται η αγορά με τους τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

 

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε άλμα σε ιστορικά υψηλό επίπεδο λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.

 

 

Το φαινόμενο αυτό της ανόδου της τιμής του χρυσού έρχεται συνέπεια των πτωτικών τάσεων στις χρηματιστηριακές αγορές μετά την ανακοίνωση μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων. Ο χρυσός σημείωσε άλμα 1,6% ξεπερνώντας τα υψηλά επίπεδα του 2011 και πλησιάζοντας τα 2.000 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 7,5%.

 

 

Μια σειρά από παράγοντες επηρεάζουν τις αγορές, σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της BNP Paribas Wealth Management στη Σιγκαπούρη, από τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έως ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού.

 

 

Περιορισμένες οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
 

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν κάπως τις αρχικές τους απώλειες ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων από τη Γερμανία που έδειξαν βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά συνέχισαν να υφίστανται πιέσεις.

 

 

Οι μετοχές ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν πτώση σχεδόν 2,5%, με τις μετοχές αεροπορικών εταιριών και τουριστικών ομίλων, όπως της TUI, της Easyjet, και της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, να σημειώνουν πτώση μεταξύ 7,5% και 12% αφού η Βρετανία επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία, όπου τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και πάλι.

 

 

Κραδασμοί από τον «πόλεμο» Ουάσιγκτον – Πεκίνου

 

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχασαν μέρος της δυναμικής τους την περασμένη εβδομάδα, αφού η Ουάσινγκτον ζήτησε να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να ζητήσει να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στη Τσενγκντού.

 

 

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε πτώση 9,5% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών ενώ το ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,5% στο υψηλό 22 μηνών του 1,1725 δολαρίου.