Αναβαθμίζεται η συνεργασία της Ελλάδας με την Amazon

Μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία περιφερειακού αεροδιαστημικού κόμβου στην Ελλάδα

Μνημόνιο συνεργασίας με την Amazon Web Services, θυγατρική του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου Διαστήματος (regional space hub). Η συμφωνία αφορά κυρίως τις οικονομικές και τεχνολογικές πρωτοβουλίες γύρω από τον εν λόγω κόμβο, ο οποίος πρόκειται να αποτελέσει μια «ψηφιακή θερμοκοιτίδα», ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας ερευνητικές – επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για το Διάστημα.

Σκοπός, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, είναι ο κόμβος να αποτελέσει μοχλό υλοποίησης των στόχων που έχει θέσει η χώρα όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση. Η λειτουργία του κόμβου περιλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις: τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης για επαγγελματίες του χώρου της αεροδιαστημικής και τη συλλογή, ανάπτυξη και διάθεση συνόλων δεδομένων σχετικά με το Διάστημα. Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον γενικό διευθυντή της Amazon για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Κάμερον Μπρουκς. «Παρέχοντας πρόσβαση σε μια σειρά προγραμμάτων της, η Amazon θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα ενδυνάμωσης γυναικών και νέων επαγγελματιών. Οι πρωτοβουλίες αυτές μεταφράζονται σε τεχνική υποστήριξη, κατάρτιση, πόρους, καθώς επίσης και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξή τους», αναφέρεται επίσης στη σχετική ενημέρωση.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Amazon προχώρησε στην αναβάθμιση του ελληνικού γραφείου, ανοίγοντας πέντε νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο ίδιος ο Μπρουκς αναφέρθηκε στην ευρύτερη παρουσία της Amazon Web Services στην Αθήνα. «Ανοίξαμε το πρώτο γραφείο στην Ελλάδα νωρίτερα φέτος, αλλά για χρόνια είχαμε μια πιστή και ισχυρή πελατειακή βάση στη χώρα», είχε τονίσει στο πλαίσιο συνεδρίου, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό πελατολόγιο της εταιρείας μεγαλώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια – και ιδίως πέρυσι. «Οι προηγμένες τεχνολογίες έρχονται πιο κοντά στην Ελλάδα και γίνονται ταχύτερα προσιτές στους Έλληνες πελάτες», είχε προσθέσει ο Μπρουκς, ο οποίος είχε αναγνωρίσει ότι η χώρα προχωράει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα εν εξελίξει project καινοτομίας.