Άγνωστη για την ώρα η ημερομηνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αμφίβολη και η 5η Απριλίου

Ο αρχικός στόχος της 29ης Μαρτίου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.

 

Με τον αριθμό των κρουσμάτων ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα και με την κατάσταση στα νοσοκομεία οριακή, η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα του λιανεμπορίου μάλλον… αναβάλλεται.

 

Ο αρχικός στόχος της 29ης Μαρτίου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από 3.000 και τον αριθμό των διασωληνωμένων να «αγγίζει» τους 700.
Αμφίβολα όμως φαίνονται τα πράγματα και για τις 5 Απριλίου, με τους ειδικούς να εμφανίζονται προβληματισμένοι.

 

Τι λένε οι ειδικοί

 

 

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. «Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα.

 

 

Αντίθετος με το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως δεν είναι καν στο μυαλό της Επιτροπής μία συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς άμεσα.

 

 

«Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε», είπε.

 

Από την άλλη, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, με ανάρτησή του στο Facebook επανέφερε την πρότασή του για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο.

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πρότεινε το άνοιγμα όταν γίνει, να αρχίσει από τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά με ραντεβού και χρονικό όριο. Είπε μάλιστα πως δεν θα ήταν αρνητικός να δουλέψουν από την επόμενη εβδομάδα οι μικρές επιχειρήσεις.

 

 

«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown. Εγώ προτείνω αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο. Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό κόφτη, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δε θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα, εγώ αυτό προτείνω», είπε χαρακτηριστικά.