Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη: Είμαι δυσλεκτική, είναι μία πάθηση που δύσκολα αντιμετωπίζεται

«Είμαι τόσο ανορθόγραφη που ούτε το Τ9 μου βγάζει αυτό που θέλω να γράψω!»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Gala» παραχώρησε η ηθοποιός Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη.

 

Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Σασμός» μίλησε με ειλικρίνεια για το θέμα της δυσλεξίας.

 

Απόσπασμα της συνέντευξης:

Πώς τα πας με την αναγνωρισιμότητα;

Μου αρέσει, αλλά δεν έχει αλλάξει και κάτι ιδιαίτερο στη ζωή μου. Εχει πλάκα να σε φωνάζουν στον δρόμο με το όνομα του ρόλου σου. Αυτές τις ημέρες με βλέπουν και μου φωνάζουν «Ε, Αργυρώ! Γεια σου, Αργυρώ». Είναι ωραίο.

Σου ζητούν και αυτόγραφα;

Μου ζητούν, αλλά κυρίως στο θέατρο, στο τέλος των παραστάσεων.

Θέλεις να σου πω κάτι αστείο; Επειδή είμαι δυσλεκτική -στα αλήθεια, δεν το λέω έτσι, έχω και χαρτί διάγνωσης, ακόμα και στις Πανελλήνιες έδωσα προφορικές εξετάσεις- κάθε φορά που μου ζητούν αυτόγραφο, σκέφτομαι από μέσα μου: «Οχ, θα κάνω καμίά πατάτα τώρα, θα γράψω τίποτα λάθος και θα γίνουμε ρεζίλι». Είσαι ο πρώτος άνθρωπος που το λέω αυτό και είναι μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάτι για τα δυσλεκτικά άτομα. Με έχει κουράσει πάρα πολύ να ακούω «Ναι, εντάξει, μωρέ, και εμείς δεν διαβάζαμε και λέγαμε ότι είμαστε δυσλεκτικοί». Με εξοργίζει, γιατί εγώ από τη Δ’ Δημοτικού πήγαινα σε διάφορα κέντρα ψυχοθεραπείας για να το αντιμετωπίσω και έχω παλέψει πολύ. Είναι μία πάθηση που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Είμαι τόσο ανορθόγραφη που ούτε το Τ9 μου βγάζει αυτό που θέλω να γράψω! Θέλω να γράψω κάτι στα social media και το τσεκάρω εκατό φορές για να μην κάνω κάποιο λάθος.

Αυτό μου δυσκολεύει τη ζωή πρακτικά. Ακόμα και με τους αριθμούς, που γενικά τα πάω πολύ καλά -ήμουν πολύ καλή στα Μαθηματικά, όπως συμβαίνει συνήθως στα δυσλεκτικά άτομα- πολλές φορές θα μπερδέψω το 3 με το Ε, που είναι πολύ κλασικό. Ή, γενικότερα, ενώ σκέφτομαι κάτι δεν μπορώ να το γράψω, γιατί το μυαλό πάει πολύ πιο γρήγορα από το χέρι. Διαβάζω μετά αυτό που έγραψα και βλέπω ότι έχει κενά, δεν βγάζει νόημα. Πολλές φορές fans στο Instagram μου σχολιάζουν ότι έχω γράψει μία λέξη λάθος και τότε θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί.