Θεοδωρίδου: Φόβοι για την έξαρση της γρίπης λόγω χαλάρωσης των μέτρων

Αύριο, κινητά συνεργεία θα κάνουν εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ενημερώνουν αυτήν την ώρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Πριν λίγο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.383 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 331 διασωληνωμένους ασθενείς, εκ των οποίων οι 287 είναι ανεμβολίαστοι και 41 θανάτους.

 

Αρχίζοντας την ενημέρωση, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των πανεπιστημίων με δια ζώσης εκπαίδευση και ευχήθηκε οι σχολές τριτοβάθμιες εκπαίδευσης να παραμείνουν ανοιχτές.

«Όπως είναι γνωστό από μηνός, άρχισε η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, άτομα που διαβιούν σε δομές, άνω των 60 ετών και υγειονομικούς. Στόχος να συμπληρωθεί το κενό και η αυξημένη έκθεση στον ιό και η μείωση της διασποράς της λοίμωξης», είπε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε την τρίτη ενισχυτική δόση.

Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη χρονική διάρκεια προστασίας. Επικαλούμενη μελέτες του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι ίδιες ή και ηπιότερες από αυτές της δεύτερης δόσης.

Όσοι έχουν νοσήσει, πρέπει να κάνουν ένα εμβόλιο.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του. Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, έχουν χάσει τον γονιό τους, δείχνει έρευνα επιδημιολόγου του CDC. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, δείχνει την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long covid, με μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής.

Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός. Σε δύο ημέρες θα τιμηθούν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Θεοφανώ οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία του mRNA, οι θεμελιωτές της δημιουργίας των εμβολίων που μας έδωσαν την ελπίδα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών

Ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 62% γενικού πληθυσμού και 73% του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, για άτομα της ομάδας Α που δεν είχαν ανοίξει. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες κι άλλοι 50.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Αύριο, κινητά συνεργεία θα κάνουν εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης, ενώ την Πέμπτη σε Σέρρες και Φλώρινα. Οι κάτοικοι μπορούν να δουν στο site του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε τους πολίτες, ακόμη κι αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να επισκεφθούν τις κινητές ομάδες και να συζητήσει με το προσωπικό.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5-12 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η πρόβλεψη του Άντονι Φάουτσι είναι πολύ αισιόδοξη για τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών είναι πρόσφατη. «Είναι πολύ πρόωρο για τη χώρα μας για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών», διευκρίνισε.

Όσον αφορά στον ιό της γρίπης, σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι για την έξαρσή της, με τη χαλάρωση των μέτρων.