«Είμαι εναντίον της βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν μπορώ να βλέπω να σκοτώνονται άνθρωποι. Είναι κάτι περισσότερο από τραγικό, σκέτος κανιβαλισμός… Ό,τι άρρωστο, πρόστυχο, χυδαίο υπάρχει μες στην κοινωνία η ίδια η κοινωνία πρέπει να το απομονώσει. Να αποβάλει τα αποστήματα» δήλωνε σε συνέντευξή του, το 2013, ο Πέτρος Φιλιππίδης.
Οκτώ χρόνια μετά, ο γνωστός ηθοποιός κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, μετά την απολογία του, κατά τη διάρκεια της οποίας αρνήθηκε όλες τις εις βάρος του κατηγορίες – ένας βιασμός και δύο απόπειρες βιασμού ήταν οι καταγγελίες τριών γυναικών συναδέλφων του.
Η αλήθεια είναι πως ακόμα και ο δημοσιογραφικός κόσμος, που μπορεί να γνώριζε κάποιες ακραίες συμπεριφορές του, σε ό,τι αφόρα συνεργασίες του, ποτέ δεν φανταζόταν πως η αλήθεια θα ήταν τόσο χυδαία. Κι όμως… Ο σπουδαίος κωμικός, ο ηθοποιός που γέμιζε χαρά τους θεατές, βύθισε στη θλίψη την οικογένειά του με τις τραγικές αποκαλύψεις.
Οι πρώτες καταγγελίες
Οι πρώτες καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη ήρθαν στις 4 Φεβρουαρίου, όταν τρεις ηθοποιοί, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη, κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Οι περιγραφές που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν τον άλλοτε δημοφιλή ηθοποιό να μοιάζει με τέρας. Ένα τέρας που ήξερε καλά να υποκρίνεται -άλλωστε είναι μεγάλο ταλέντο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος- ρίχνοντας στάχτη ακόμα και στα μάτια των πιο κοντινών του φίλων. Όσο για τα θύματα; Γνώριζαν καλά τι κρύβεται κάτω από τη μάσκα, αλλά τότε δεν τολμούσαν να το αναφέρουν…
Ο Πέτρος Φιλιππίδης, που δεν άκουγε τα «όχι» των γυναικών, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όταν με τη βία ερωτοτροπούσε πάνω τους, το 2013 δήλωνε πως τα «όχι» είναι αυτά που σε κάνουν ισχυρό «Ό,τι κι αν ερχόταν το δεχόμουν ως κατόρθωμα και θεωρώ μεγάλη επιτυχία το ότι μπορώ και κάνω αυτή τη δουλειά για 30 χρόνια και είμαι σε θέση να την κάνω με το ίδιο πάθος. Αυτό που μας ισχυροποιεί σε αυτήν τη δουλειά, να ξέρετε, δεν είναι μόνο τα ναι αλλά και τα όχι», είχε πει…
Την ίδια χρονιά, σε μια άλλη συνέντευξη, τόνιζε πως δεν αισθάνεται σταρ, ενώ ζητούσε από τον κόσμο να μάθει ποιος πραγματικά είναι… «To τραγικό είναι πως οι περισσότεροι ασχολούνται με την εικόνα ενός ανθρώπου και κανένας δεν ξέρει πραγματικά τον άνθρωπο. Συνήθως, ξαφνιάζομαι όταν διαβάζω αυτά που γράφονται για μένα, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος. Αλλά ό,τι γράφεται δεν είναι απαραίτητο να ισχύει κιόλας», είπε.
Πώς περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του
Και παρόλο που δήλωνε αντιστάρ, ένα χρόνο μετά, το 2014, άρχισε να «λέει τα πράγματα με το όνομά τους», όπως δήλωνε, τονίζοντας μάλιστα τη σπουδαία καριέρα του: «Κάνω μια δουλειά και προσπαθώ να την κάνω όσο καλύτερα γίνεται για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν λοιπόν κάνω σπουδαίες δουλειές, γιατί να μην το πω; Και όταν είμαι πολύ καλός ηθοποιός και σπουδαίος πρωταγωνιστής;». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του, ενώ δεν θεώρησε ποτέ ότι επιδεικνύει το ταλέντο του και ότι είναι καλύτερα να αφήνεις τους άλλους να μιλούν για εσένα.
Δεν διστάζει να απαντήσει πως βάζει στον εαυτό του «10 με τόνο» εξηγώντας πως «Αλήθεια λέω. Ξέρω ότι θα κατηγορηθώ. Δεν μπορεί ένας ηθοποιός να ανεβαίνει στη σκηνή με ηττοπάθεια. Πρέπει να ανεβαίνει πάνω και να λέει “είμαι ο καλύτερος” και να το αποδεικνύει».
«Με κυνήγησε πολύ μέχρι να ενδώσω»
Η σύζυγός του, Ελπίδα Νίνου, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης το 2014, αποκαλύπτει τη γνωριμία της με το σύζυγό της, ενώ φανερά ενθουσιασμένη εξηγεί πως «Στο φλερτ δεν έπεσα εύκολα, με κυνήγησε πολύ. Ο Πέτρος, όμως, είναι οδοστρωτήρας. Ενέδωσα και ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στη ζωή μου, λόγω του αυθορμητισμού, του ταλέντου και της εξυπνάδας του. Μετά από τρία χρόνια σχέσης, ήρθε ο γάμος. Οι γονείς μου, όταν ήρθε να με πάρει πρώτη φορά από το σπίτι, το μόνο που ρώτησαν ήταν αν είμαι καλά κι ερωτευμένη». Πέντε χρόνια μετά, ο Πέτρος Φιλιππίδης λέει πως «Έχω μία κανονική οικογένεια… Εγώ και η Ελπίδα σεβόμαστε και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλον. Είναι όμορφο να πορεύεσαι ντουέτο».
Η ζωή όμως αλλά και η TV παίζουν περίεργα παιχνίδια. Ένα μήνα πριν βγουν στο φως οι πρώτες καταγγελίες, ο Πέτρος Φιλιππίδης έδωσε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Ο δημοσιογράφος αρχικά πρόβαλε δηλώσεις του από το «Ενώπιος Ενωπίω» του 2001, όπου ο ηθοποιός εξηγούσε γιατί έχει τη «ρετσινιά» του ιδιόρρυθμου στην πιάτσα των ηθοποιών. «Είμαι καλός χαρακτήρας, αλλά δεν χαρίζω κάστανα. Είμαι αυστηρός και με μένα και με τους άλλους», έλεγε τότε…
«Όλοι ήξεραν πόσο κακοποιητικός είναι»
Στην εκπομπή «Καλοκαίρι#not» μίλησε η Ελένη Τζώρτζη, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις με τον Πέτρο Φιλιππίδη. «Έχω δεχτεί κατ’ επανάληψη κακοποιητική συμπεριφορά, υποτιμητική και πρόστυχη, που μου συνέβη και από τον ίδιο τον Φιλιππίδη. Κανείς δεν με άκουσε τότε. Ειπώθηκε το όνομά μου και συζητήθηκε σε όλη την Ελλάδα από ένα ψέμα που ειπώθηκε από τον κύριο Φιλιππίδη, ο οποίος με κατηγόρησε. Είχε το βήμα να το κάνει, εγώ δεν είχα κανένα βήμα και ούτε μου δόθηκε ποτέ. Δεν με πήρε ποτέ κανείς τηλέφωνο να με ρωτήσει τι συνέβη», είπε αρχικά η Ελένη Τζώρτζη.
«Με κατηγόρησε ότι τον ενοχλούσα για να με πάρει στη δουλειά, που εγώ δεν είχα ούτε το τηλέφωνό του, με υποτίμησε σαν ηθοποιό. Δεν ήμουν ποτέ στην αυλή του και είχε μάθει να λειτουργεί με αυλή. Εάν δεν ήσουν στην αυλή του, ήσουν παρείσακτος. Ήταν απολύτως ψέμα αυτό που είχε πει τότε. Δεν τον πήρα ποτέ τηλέφωνο για δουλειά και αυτό ήταν το πρόβλημά του, ότι δεν τον αποδεχόμουν τόσο που να τον πάρω τηλέφωνο για δουλειά», πρόσθεσε. «Το σύστημα τον καλύπτει και θα τον καλύπτει. Στο χώρο μας τον ξέρανε τον Πέτρο Φιλιππίδη, όλοι ξέρουμε όλους. Ήξεραν πόσο κακοποιητικός ήταν απέναντι στους συναδέλφους του. Και σε μια ομαδική δουλειά είναι άρρωστο να είσαι κακοποιητικός», τόνισε η Ελένη Τζώρτζη.
«Ο Φιλιππίδης είναι το θέμα, όχι ο γιος του»
Μετά την αποκάλυψη της προφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη, τα social media έχουν πλημμυρίσει με σχόλια χρηστών που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δηλώνουν την ικανοποίησή τους. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ωστόσο με ανάρτησή του στο Instagram συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε να μείνει μακριά από την υπόθεση ο γιος του Πέτρου Φιλιππίδη, Δημήτρης. «Ο Φιλιππίδης είναι το θέμα, όχι ο γιος του», έγραψε χαρακτηριστικά ο γνωστός ηθοποιός.
Από Δευτέρα η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη
Δύσκολα περνούν οι ώρες για τον Πέτρο Φιλιππίδη στο κελί των 8 τετραγωνικών μέτρων στις φυλακές της Τρίπολης. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοκ και παραμένει σε καραντίνα εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό που ισχύουν στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Ο ηθοποιός, που κρίθηκε προφυλακιστέος την περασμένη Τρίτη, θα μεταφερθεί σε θάλαμο όταν συμπληρωθούν τουλάχιστον οι 5 ημέρες που απαιτούνται, ενώ μέχρι τότε θα προαυλίζεται μόνος του. Επίσης, σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να έχει φυσική επαφή με την οικογένειά του, αλλά ούτε με το δικηγόρο του, λόγω της καραντίνας.
Αμίλητος, με το βλέμμα χαμένο και χωρίς να ζητά τίποτα από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στέκεται σε μια γωνιά. Κάποιες στιγμές σηκώνεται και κάνει κάποια βήματα. Αμίλητος ήταν και όταν την περασμένη Πέμπτη έγινε η προκαθορισμένη συνάντηση με το διευθυντή των φυλακών, όπου ρωτήθηκε για συγκεκριμένα αιτήματα που μπορεί να έχει, χωρίς όμως να εκφράζει την παραμικρή επιθυμία για το οτιδήποτε.
Στις φυλακές της Τρίπολης οδηγούνται όσοι κατηγορούνται για σεξουαλικά εγκλήματα. Στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα δεν υπάρχουν κελιά. Οι κρατούμενοι ζουν σε πέντε μεγάλους θαλάμους χωρητικότητας λίγο πάνω ή κάτω από 20 άτομα. Σε ένα από αυτά αναμένεται να μεταφερθεί τη Δευτέρα και ο Πέτρος Φιλιππίδης. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι αυτό θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση. Ήδη είναι πολύ επιβαρυμένος και η συγκατοίκηση με άλλα 20 άτομα θα τον πιέσει ακόμα περισσότερο.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ελπίζουν ότι στην προσαρμογή του στο περιβάλλον της φυλακής μπορεί να τον βοηθήσει η επίσκεψή του σε ψυχολόγο και νευρολόγο, την ερχόμενη εβδομάδα, στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά για μια διαδικασία που ακολουθείται με όλους τους κρατουμένους, για να συμπληρωθεί ο ιατρικός τους φάκελος και να υπάρξει και μια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time