Ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει φέτος μόνο δύο βιβλία – και η καλοκαιρινή λίστα έχει σειρά του Netflix

«Στη ζωή υπάρχουν περισσότερα από το διάβασμα»

Κάθε χρόνο, στις αρχές Ιουνίου, ο Μπιλ Γκέιτς δημοσιεύει τη λίστα βιβλίων που προτείνει για το καλοκαίρι, ωστόσο φέτος έκανε την ανατροπή- «υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το διάβασμα», λέει.

Οπότε αυτή τη φορά, ο συνιδρυτής της Microsoft και τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δημοσίευσε μεν την σχετική λίστα, αλλά πρόσθεσε μέσα μια τηλεοπτική σειρά του Netflix ενώ επιμελήθηκε επίσης μια λίστα με προτεινόμενα τραγούδια στο Spotify, σε μια προσπάθεια «να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό», όπως εξήγησε.

«Προτείνω μόνο δύο βιβλία -ένα μυθιστόρημα και ένα μη μυθοπλαστικό- μαζί με κάποια άλλα πράγματα που μου άρεσαν τελευταία», έγραψε ο Μπιλ Γκέιτς, «συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεοπτικής σειράς που διαδραματίζεται στη Δανία και μερικών τραγουδιών που εναλλάσσονται στην playlist μου».

Αυτά είναι τα «καλύτερα βιβλία, τραγούδια και σειρές για το καλοκαίρι» του Μπιλ Γκέιτς:

Μυθοπλασία: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow- Gabrielle Zevin
Το μυθιστόρημα «Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow» με επίκεντρο δύο φίλους που χτίζουν μαζί μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του 2022 και μια ιστορία με την οποία θα μπορούσε να ταυτιστεί.

«Μου θύμισε πολύ τη σχέση μου με τον Πολ Άλεν και την κοινή μας δουλειά στη Microsoft», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς.

Nonfiction: Born in Blackness- Howard French
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «μελετητής της Αφρικής», λέει ότι «έμαθε πολλά από αυτό το προσεγμένο, καλά τεκμηριωμένο βιβλίο». Στο βιβλίο «Born in Blackness», ο συγγραφέας Howard W. French επαναδιατυπώνει την ιστορία του σύγχρονου κόσμου με επίκεντρο την αφρικανική ιστορία.

«Δεν ήταν καθόλου απάτριδες και πρωτόγονοι όταν έφτασαν οι Ευρωπαίοι», γράφει ο Μπιλ Γκέιτς. «Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί [ο French], διάφορα αφρικανικά βασίλεια είχαν ιδρύσει πόλεις-κράτη που συναγωνίζονταν την Ευρώπη από άποψη πολιτικής οργάνωσης, στρατιωτικής ισχύος, εμπορίου, τέχνης και εξερεύνησης. Το εννοώ ως κομπλιμέντο όταν λέω ότι το ‘”Born in Blackness” με έκανε να θέλω να μάθω περισσότερα».

Borgen- Netflix
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει προτείνει ξανά ταινίες και τηλεοπτικά σόου στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια σειρά μπαίνει στη λίστα με τις καλοκαιρινές του προτάσεις.

Ο 67χρονος δισεκατομμυριούχος λέει πως «είδε σερί και τις τέσσερις σεζόν» της σειράς «Borgen», η οποία επικεντρώνεται σε μια υποτιθέμενη Δανή πολιτικό καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας της.

«Με συναρπάζει το πώς δημιουργούνται και επιβιώνουν οι πολιτικοί συνασπισμοί, και μου άρεσε να παρακολουθώ την πρωθυπουργό Birgitte Nyborg», σημειώνει. «Είναι μια ηγέτης με αρχές και ταλέντο, η οποία είναι επίσης αλάνθαστη και μερικές φορές την παραπλανούν. Το “Borgen” είναι πάνω απ’ όλα διασκεδαστικό, αλλά έμαθα πολλά βλέποντάς το».

Spotify
Ακόμη και με περιουσία 128 δισ. δολαρίων, ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει, όπως λέει, εξίσου επιρρεπής στη «χαρά του να ακούς ένα καλό τραγούδι ενώ πηγαίνεις βόλτα» όσο και οι υπόλοιποι από εμάς.

Η λίστα τραγουδιών που επιμελήθηκε στο Spotify περιλαμβάνει «πολλά από τα αγαπημένα μου τραγούδια» καλλιτεχνών από τον Enrique Iglesias μέχρι τους Vampire Weekend.

«Αυτές τις μέρες, μου αρέσει να ανακαλύπτω νέα τραγούδια και καλλιτέχνες μέσω προτάσεων από τα παιδιά μου, τα οποία έχουν εξαιρετικό αυτί, και φίλους όπως ο Bono», λέει.