Η ιστορία της Μίλα Κούνις είναι λίγο πολύ μια τυπική αμερικανική ιστορία.
Γεννήθηκε το 1983 στην τότε σοβιετική πόλη Chernivtsi (που βρίσκεται στη σημερινή Ουκρανία), όπου η ίδια και οι συγγενείς της, μερικοί από τους οποίους επέζησαν του Ολοκαυτώματος, είδαν άλλους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τον αντισημιτισμό, την καταπίεση και την έλλειψη ευκαιριών να τα μαζεύουν και να μετακομίζουν. Ήταν μια κίνηση στην οποία ο παππούς της αντιστάθηκε σθεναρά μέχρι που – με μια ανατροπή αντάξια του Χόλιγουντ – είδε τη Ντίσνεϊλαντ.
«Ο αδελφός του είχε μετακομίσει στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’70», εξηγεί η 39χρονη ηθοποιός και παραγωγός. «Όταν ο παππούς μου τον επισκέφθηκε, τον πήρε μαζί του και αυτό άλλαξε την οπτική του για τις δυνατότητες της Δύσης. Γύρισε πίσω στη Ρωσία και είπε: ‘’Φεύγουμε’’».
Τον Φεβρουάριο, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, η Κούνις, που μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 1991 σε ηλικία 7 ετών, δεν μπορούσε να φανταστεί τον τρόμο που νιώθει κάποιος όταν είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει την πατρογονική εστία του λόγω ενός πολέμου. Ήξερε, όμως, καλά την αβεβαιότητα που συνεπάγεται η εγκατάλειψη ενός σπιτιού, που μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ.
Ως απάντηση, η ίδια και ο σύζυγός της, Άστον Κούτσερ, ξεκίνησαν το «Stand With Ukraine», ένα GoFundMe προς όφελος των flexport.org και airbnb.org, οργανισμών που προσφέρουν προμήθειες και βραχυπρόθεσμη στέγαση σε εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Μέχρι σήμερα, η προσπάθεια έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 37 εκατομμύρια δολάρια και η αποστολή συνεχίζεται. Η ίδια έδωσε 3 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες του πολέμου. «Το να βοηθάμε -ούτε καν να ζητάμε, απλώς να κάνουμε- πρέπει να είναι κανόνας στη ζωή μας», αναφέρει η ίδια.
«Όταν είδαμε ότι ο Πούτιν κυνηγούσε ολόκληρη τη χώρα, καταλάβαμε ότι επρόκειτο να ακολουθήσει μια τεράστια κρίση. Επειδή είμαι από την Ουκρανία, άρχισα να δέχομαι τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν και παρά τις αρχικές δυσκολίες, μαζί με τον σύζυγό μου τα καταφέραμε», είπε η ηθοποιός σε συνέντευξή της στο «People».