Έκθεση αφιερωμένη στην 50ή επέτειο του «Aladdin Sane» του Ντέιβιντ Μπόουι στο Λονδίνο

Θα διαρκέσει δύο μήνες και θα περιλαμβάνει έργα τέχνης από το άλμπουμ

Η 50ή επέτειος του άλμπουμ του Ντέιβιντ Μπόουι «Aladdin Sane» θα εορταστεί στο Λονδίνο με έκθεση, στο Southbank Centre.

Η έκθεση «Aladdin Sane: 50 Years» που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση στις 21 Απριλίου μισού αιώνα από την κυκλοφορία του έκτου στούντιο-άλμπουμ του τραγουδιστή, το 1973 θα διαρκέσει δύο μήνες και θα περιλαμβάνει έργα τέχνης από το άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού πορτρέτου του αείμνηστου τραγουδιστή με την εμβληματική αστραπή.

Ζωντανή μουσική και ομιλίες θα πλαισιώσουν την έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί ο Κρις Ντάφι, γιος του φωτογράφου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Μπόουι για να δημιουργήσει το πασίγνωστο πορτρέτο του Μπόουι.

«Η εικόνα του Μπόουι από τον πατέρα μου αποκαλείται συχνά η Μόνα Λίζα της Ποπ» είπε ο Κρις Ντάφι για την επικείμενη έκθεση. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας σύντομης λήψης σε στούντιο με χρήση φιλμ, η οποία στη συνέχεια έπρεπε να σταλεί για εμπορική επεξεργασία».

«Δεν υπήρχαν στιγμιαίες ψηφιακές εικόνες ή photoshop τότε. Είναι εκπληκτικό το πώς άντεξε στον χρόνο και την επεξεργάζονται ατελείωτα. Όπου κι αν πάω στον κόσμο, είναι πάντα κάπου σε ένα T-shirt» παρατήρησε.

Στην έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 6 Απριλίου στο Royal Festival Hall στο Southbank Centre που συμπίπτει με την κυκλοφορία του βιβλίου περιορισμένης έκδοσης «Aladdin Sane 50» θα προβληθούν ετκός από το εμβληματικό πλάνο, εικόνες που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά και θα δείξουν πώς ο Μπόουι και ο Ντάφι συνεργάστηκαν για να εξερευνήσουν τη ρευστότητα του φύλου, της ταυτότητας και του στιλ.

Η καθηγήτρια Καμίλε Πάλια όρισε το πορτρέτο ως «μια από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές εικόνες τέχνης του περασμένου μισού αιώνα, που αναπαράχθηκε και διακωμωδήθηκε στη διαφήμιση, τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία παγκοσμίως».

Στο πλαίσιο της έκθεσης η Εθνική Βιβλιοθήκη Ποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα διοργανώσει εκδήλωση με 10 συναρπαστικούς ποιητές, οι οποίοι ανέλαβαν να γράψουν ένα νέο ποίημα ως απάντηση σε κάθε τραγούδι του άλμπουμ και θα τα παρουσιάσουν στη σκηνή.

Οι Άνα Κάλβι, ο Anna Calvi, ο Τζέικ Σιρς των Scissor Sisters και άλλοι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του «Aladdin Sane» σε εορταστική συναυλία.