ΥΠΠΟΑ: Μπάτζετ-μαμούθ για τη Μακεδονία

105.000.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης και νέα μουσεία-Παρασημοφoρήθηκε η Λίνα Μενδώνη

Τεράστιο μπάτζετ, ύψους 105.000.000, για πολιτιστικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία από το υπουργείο Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Στην τελετή της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης κτιρίου στρατωνισμού χαρακτηρισμένου ως μνημείου όπου προβλέπεται να φιλοξενηθούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και υπηρεσίες του Δήμου και στα θυρανοίξια του βυζαντινού Ναού Μεταμορφώσεως στον Χορτιάτη -μνημείο του 12ουο αιώνα που αποκαταστάθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης- παρευρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στο ταξίδι της στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στη ζωτική σημασία της αναμόρφωσής του σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας, αποκαλύπτοντας ότι ιδρύονται τρία μουσεία: αυτό της «Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο των ευρημάτων του Μετρό στο κτίριο Α3 -κτίριο στρατωνισμού εμβαδού 3.500 τ.μ., χαρακτηρισμένο μνημείο από το ΥΠΠΟΑ-και το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού σε δύο όμορα κτίρια, εμβαδού άνω των 1.500 τ.μ.».
Το συνολικό έργο της αποκατάστασης του κτιρίου, της αρχαιολογικής έκθεσης και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 12.500.000 ευρώ.

Στα θυρανοίξια του βυζαντινού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη τώρα: Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, που τίμησε την υπουργό Πολιτισμού για τη γενικότερη συμβολή της στην πολιτιστική αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης με το παράσημο του Αγίου Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι το έργο της συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην είσοδο του Σταθμού Αγίας Σοφίας ξεκινά αμέσως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, καθώς το έργο εντάχθηκε στα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ,
Το ΥΠΠΟΑ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο υλοποιεί στην Κεντρική Μακεδονία 61 έργα συνολικού προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ, ενώ στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί 26 έργα συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ. Τέλος, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στη Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, στην Πιερία.

 

*Γιώργος Βαϊλάκης/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή τη Δευτέρα 8 Μαΐου