Quantcast

Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης, στις Σέρρες, από την ΥΠΟΟΑ Λίνα Μενδώνη

Η «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης», που βασίστηκε στη δωρεά 171 έργων από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου και άλλους ιδιώτες, βρίσκεται στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά

Το Μουσείο Σύγχρονης ΤέχνηςΠινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης εγκαινίασε χθες το μεσημέρι στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» των Σερρών, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη.

Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, «Από σήμερα οι Σέρρες αποκτούν μια υπερσύγχρονη και εναρμονισμένη με το περιβάλλον στέγη για το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη, μια στέγη για τον Πολιτισμό, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά, στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Το Μουσείο είναι «πράσινο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, και απόλυτα προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προδιαγραφές και αντιλήψεις, όπως την συμπεριληπτικότητα, η οποία άλλωστε αποτελεί και ουσιαστική προτεραιότητά στις πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης.

Είναι μια παρέμβαση σημαντική, που μπορεί να λειτουργήσει, με διαφορετικούς τρόπους, ευεργετικά για την πόλη. Ως εξέχων πολιτιστικός πόλος για την ευρύτερη περιοχή, ως σημαντική πράσινη παρέμβαση στον αστικό ιστό, ως εξαιρετική επένδυση με έντονη αναπτυξιακή δυναμική».

Η «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης», που βασίστηκε στη δωρεά 171 έργων από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου και άλλους ιδιώτες, βρίσκεται στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά, εντός του οποίου δημιουργείται το πάρκο Πολιτισμού του Δήμου Σερρών «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».

Οι επισκέπτες της Πινακοθήκης μπορούν να περιηγηθούν σε όλα τα στάδια του έργου του Κωνσταντίνου Ξενάκη, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ, ενώ υπάρχουν απτικά εκθέματα, βίντεο με υπότιτλους και νοηματική γλώσσα, υπομνηματισμός με QR code και γραφή Braille.

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Ξενάκης

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης (1931 -6 Ιουνίου 2020) ήταν ποιητής, γλύπτης και εικαστικός.

Γεννήθηκε στο Κάιρο, σπούδασε στο Παρίσι, ήταν καθηγητής στο Βερολίνο.

Ηταν ένας πραγματικός κοσμοπολίτης. Αντιλαμβανόταν τη σημασία της Τέχνης και την ουσιαστική επίδραση που μπορεί να έχει σε έναν τόπο, σε μία πόλη.

Από τη δεκαετία του 90 μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας για να εγκατασταθεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο σπίτι και ατελιέ του στο Παγκράτι.

Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης και τα έργα του είναι γνωστά για τη σημειολογία τους και τον συνδυασμό κωδικών, γραμμάτων διαφόρων αλφαβήτων, και διαφόρων αντικειμένων, κατά την προσωπική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη.

Η τελευταία έκθεση του Ξενάκη εγκαινιάστηκε το 2020, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατό του, σε έναν χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου.