Μπέρμποκ: Μείωση των κρατικών εγγυήσεων για επενδύσεις στην Κίνα

«Να μη δημιουργήσουμε νέες εξαρτήσεις», λέει η Μπέρμποκ - H γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τον κίνδυνο η χώρα να είναι ευάλωτη σε εκβιασμούς μέσω των εξαρτήσεων στον εμπορικό τομέα

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπερασπίστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των κρατικών εγγυήσεων προς εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα, τονίζοντας ότι πρέπει να περιοριστεί η οικονομική εξάρτηση από το Πεκίνο.

«Αυτό μας διδάσκει και η εξάρτησή μας από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε νωρίτερα απόψε η Μπέρμποκ, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο.

Όπως τόνισε, η γερμανική κυβέρνηση έχει ως στόχο να αποτρέψει τον κίνδυνο η χώρα να είναι ευάλωτη σε εκβιασμούς μέσω των εξαρτήσεων στον εμπορικό τομέα και να μην μπορεί να λάβει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει.

Στην περίπτωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, «δεν μπορούσαμε να πούμε, “αύριο το κόβουμε”, καθώς έτσι δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας», διευκρίνισε η υπουργός, αναφερόμενη στο προσχέδιο της «Στρατηγικής για την Κίνα» που ετοίμασε το υπουργείο της.

Είπε πάντως, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Οικονομίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ενόψει της έγκρισης εγγυήσεων για κάποια γερμανική επένδυση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ακόμη και το χειρότερο σενάριο. «Πρόκειται για τα χρήματα των φορολογουμένων», τόνισε χαρακτηριστικά.