ΗΠΑ: Προς διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου

Δεν θα μεταβούν να παρακολουθήσουν επίσημοι από πλευράς ΗΠΑ, όμως θα συμμετάσχουν οι αμερικανικές αθλητικές αποστολές

Διπλωματικό μποϊκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου πρόκειται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να στείλει ένα μήνυμα στην Κίνα, χωρίς να αποτρέψει τους Αμερικανούς αθλητές να διαγωνιστούν.

Συγκεκριμένα, σημαίνει πως τη διοργάνωση δεν θα μεταβούν να παρακολουθήσουν επίσημοι από πλευράς ΗΠΑ, όμως θα συμμετάσχουν οι αμερικανικές αθλητικές αποστολές, δηλαδή δεν θα πρόκειται για πλήρες μποϊκοτάζ.

Το μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς της Μόσχας

Να σημειωθεί πως κάτι τέτοιο συνέβη το 1980, όταν η τότε κυβέρνηση του Τζίμι Κάρτερ είχε μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, μαζί με 64 ακόμη χώρες, εξαιτίας της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ανακοινώσει πως εξετάζει το μποϊκοτάζ, κατόπιν πιέσεων από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς Κίνας.

Τον περασμένο μήνα, η ψηφιακή σύνοδος μεταξύ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπινγκ, παρότι δεν είχε οδηγήσει σε μεγάλες τομές, είχε ωστόσο χαιρετιστεί ως την αρχή μίας προσπάθειας διπλωματικής προσέγγισης.