Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για το γαλλικό πλοίο L’ Atalante

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για το διάβημα διαμαρτυρίας της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα

Ζήτημα δημιουργήθηκε με το ερευνητικό πλοίο που θα διεξήγαγε έρευνες εκ μέρους της Ελλάδας.

 

 

Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Τρίτη η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L’Atalante, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, όταν ανακοινώθηκε ότι γαλλικό πλοίο θα διεξήγαγε έρευνες, εκ μέρους της Ελλάδας σε περιοχή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, με αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή να κληθούν σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα οι πρέσβεις Ελλάδας και Γαλλίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

Οι Έλληνες διπλωμάτες επεσήμαναν ότι το γαλλικό ερευνητικό πλοίο κινούνταν σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας -δηλαδή σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ΑΟΖ– και ότι αρμόδιος σταθμός για την έκδοση της Navtex ήταν ο παράκτιος σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης.

 

 

Το L’Atalante παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα, καθώς η Αγκυρα θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή, μέρος της δικής της ΑΟΖ, σύμφωνα με τον παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

 

 

Όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σε εξηγήσεις για το περιστατικό τον Έλληνα Πρέσβη. Κληθείς να επιβεβαιώσει, πάντως, την είδηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι αρμόδια να ανακοινώσει μία τέτοια κλήση.