Ολοκληρώθηκε, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης και την επάνοδο στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Οι ΠΝΠ εισάγονται στην ολομέλεια την Παρασκευή.
Κλείνοντας τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι στις ΠΝΠ ρυθμίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την κατ΄οίκον παροχή υπηρεσιών υγείας, την άυλη συνταγογράφηση, την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, τη διεύρυνση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, την αποδοχή των δωρεών, την απασχόληση ιδιωτών σε δομές του ΕΣΥ, εφόσον παραστεί ανάγκη και υπάρχουν ελλείψεις, και την εξαίρεση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, των πνευμολόγων και αναισθησιολόγων, από την υποχρέωση να κάνουν υπηρεσία υπαίθρου πριν δώσουν εξετάσεις για την ειδικότητα, προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτές οι δύο ειδικότητες άμεσα, εάν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.
«Είναι ρυθμίσεις και διατάξεις που ενισχύουν το ΕΣΥ, παρέχουν νέες υπηρεσίες, εξυπηρετούν τον πολίτη στην καθημερινή του επαφή με το σύστημα, και βελτιώνουν την παροχή των υπηρεσιών υγείας», είπε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στις λοιπές διατάξεις, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι ρυθμίζεται η νομιμοποίηση της δαπάνης για την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών των υγειονομικών.
«Είναι πολύ σημαντικό, διότι αρκετοί υγειονομικοί δούλεψαν παραπάνω την περίοδο αυτή, είναι μια ρύθμιση την οποία είχαμε φέρει και τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να νομιμοποιήσουμε τις αντίστοιχες δαπάνες μέχρι τότε. Το όριο των πρόσθετων υπερωριών ανέρχεται από το 9% στο 15%, προκειμένου να μην υπάρχουν περικοπές στις πρόσθετες εφημερίες και να πληρώνονται κανονικά οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό», δήλωσε ο υφυπουργός.
Σημαντική χαρακτήρισε την παρέμβαση για τη σύσταση των θέσεων στις ΜΕΘ, ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και θέσεων εξειδικευμένου προσωπικού. «Είναι πολύ σημαντικό, γιατί πέραν του σχεδίου των νέων κλινών στις ΜΕΘ που σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε άμεσα, δίνεται ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες γιατρούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό, προκειμένου να έρθουν να υπηρετήσουν το ΕΣΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, τροποποιούμε και τη διάταξη που αφορά την υπηρεσία υπαίθρου, με τρόπο ώστε να δίνεται και σε Έλληνες της αλλοδαπής η δυνατότητα να επιστρέψουν στο σύστημα υγείας και να ενταχθούν σε αυτό άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να εκτελέσουν την υπηρεσία υπαίθρου», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Ο υφυπουργός ανέφερε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί πλήρης απαλλαγή της υπηρεσίας υπαίθρου, διότι θα υπάρξει δυστοκία στην πλήρωση των θέσεων στην ύπαιθρο και στα αγροτικά ιατρεία.
Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι «συνιστούν χρηματοδοτικά εργαλεία και σε καμία περίπτωση δεν είναι ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν».
«Η κυβέρνηση διασφαλίζει, το έχει αποδείξει, το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Το ότι το κράτος βοηθάει τους πολίτες για να αντιμετωπίσουν μια κρίση, δεν σημαίνει ότι πέθανε ο καπιταλισμός. Αυτή είναι η δουλειά του κράτους. Σε έκτακτες περιπτώσεις να παρεμβαίνει και να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει, όπως στην περίπτωση της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου το δημόσιο σύστημα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα», είπε επίσης ο υφυπουργός.
Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έκανε τα σωστά βήματα για την προστασία της υγείας και έλαβε γρήγορα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας.
«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα βήμα – βήμα, ανάλογα με τις εξελίξεις και με το παρόν νομοσχέδιο και με άλλα που θα έρθουν. Πού αλήθεια βρισκόμαστε σήμερα; Είμαστε η χώρα με τα λιγότερα θύματα στον κόσμο, είμαστε σε οικονομική κρίση, η οποία όμως καθρεφτίζει την κατάσταση όλου του πλανήτη, αλλά με σοβαρές παρακαταθήκες από τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησής μας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει το δέντρο που παράγει πεντακοσάευρα. Μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία στις αρχές του χρόνου, συνέβη αυτό το απρόοπτο και καταστροφικό γεγονός. Με αυτά τα δεδομένα πορευόμαστε, προσπαθώντας να αναχαιτίσουμε τα χειρότερα», είπε ο κ. Πνευματικός και πρόσθεσε: «Όλοι στηρίζουμε τους εργαζόμενους, θέλουμε να τους προστατεύσουμε και κανείς δε θέλει να χάσουν άνθρωποι τις δουλειές τους. Αυτό όμως, πάει χέρι χέρι με τη στήριξη των επιχειρήσεων, που ήρθαν και αυτές αντιμέτωπες με ένα τόσο εχθρικό οικονομικό κλίμα. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, και με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε και τους εργαζόμενους».
Μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες με πρόσχημα την κρίση του κορωνοϊού, κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Δεν έφτανε μόνο αυτή η περίφημη ΠΝΠ για τα βάουτσερ του κ. Βρούτση, δεν έφταναν τα δωράκια στους καναλάρχες, πρώτα 11 εκατομμύρια και μετά 9 εκατομμύρια, δεν έφταναν τα δωράκια στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, δεν έφταναν οι προμήθειες υγειονομικού υλικού σε απίστευτα υπερβολικές τιμές, μάλιστα, στην 6η ΥΠΕ που πέρασαν τις 500.000 ευρώ και θα έπρεπε να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάνετε ειδική τροπολογία να μην περνάει, δηλαδή, στην ουσία, απαλλάσσετε τον συγκεκριμένο δυπάρχη, που αγόρασε αντί 8 € , 18 € και πάει λέγοντας. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο. Το τελευταίο που ανακαλύψαμε είναι η απευθείας ανάθεση για την προβολή του τουρισμού σε μια συγκεκριμένη εταιρεία», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
«Δεν έχει γίνει καμία απευθείας ανάθεση στους διαγωνισμούς στους οποίους αναφέρεστε. Όλοι έχουν γίνει κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης και τηρουμένων όλων των διαδικασιών», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας αναθέσεις.
«Χρειάζονται 150 άρθρα, δύο ΠΝΠ, να επικυρώνουμε σήμερα, για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας. Ούτε ένα άρθρο, για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν πάρα πολλά νοικοκυριά στη χώρα μας από την καταρράκωση των εισοδημάτων τους. Ούτε ένα άρθρο, ούτε ένα μέτρο», παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρόλες τις αδυναμίες της χώρας μας και εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης με την Τουρκία, ανταποκριθήκαμε πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα», είπε για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το πώς η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το αποτύπωμα που αφήνει η κρίση στην οικονομία και την κοινωνία.
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο βουλευτής, και επισήμανε ότι ακόμη και στον τουρισμό που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία, δεν υπάρχει στρατηγική, ενώ ο ΕΟΤ έχει υποβαθμιστεί σε μια αργόσυρτη υπηρεσία χωρίς καμία έμπνευση – και την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναθέτει προνομιακά, σε μια εταιρεία, την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, με πολλά ερωτηματικά για τη νομιμότητα της επιλογής αυτής. Αναφέρθηκε επίσης και στα εργασιακά, επισημαίνοντας ότι η εκ περιτροπής εργασία και η αναστολή συμβάσεων, παραβιάζουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Επίσης ότι η τηλε-εργασία που παραμένει αρύθμιστη, αποβαίνει εις βάρος του εργαζόμενου.
Να πάρουν θέση τα κόμματα στην τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για τη ΛΑΡΚΟ, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρώπη που παράγει σιδερονικέλιο.
«Η ΛΑΡΚΟ, από τη φύση του παραγωγικού της χαρακτήρα, είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, που μέχρι σήμερα πλειοψηφικά ανήκει στο ελληνικό κράτος. Η εκποίησή της σε ιδιώτες τη φέρνει σε κίνδυνο μέχρι και για το οριστικό της κλείσιμο», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. O κ. Κατσώτης κατήγγειλε επίσης, ότι τα αλλεπάλληλα μέτρα που πέρασαν με τις ΠΝΠ στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και πλήττουν πρώτους από όλους την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Κατήγγειλε επίσης, ότι αξιοποιείται η κρίση της πανδημίας, και τα αντεργατικά μέτρα προβάλλονται ως αναγκαία κοινωνικά μέτρα.
Στις αιχμές που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ για τον ρόλο των τραπεζών, αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ότι δηλαδή, «οι τράπεζες χρησιμοποιούν την κρατική ενίσχυση του 80% των νέων δανείων για την αναδιάρθρωση των παλαιών κόκκινων δανείων τους». Αντί οι τράπεζες να δίνουν νέα δάνεια στους πελάτες τους για να στηρίξουν τη ρευστότητά τους, αλλάζουν τα ήδη υφιστάμενα, έτσι ώστε να καταφέρουν να εισπράξουν το 80% από το κράτος. «Αν αυτό πράγματι συμβαίνει, τότε πρόκειται ξεκάθαρα για απάτη», είπε ο κ. Βιλιάρδος, γιατί τότε γίνεται μεταφορά των απλήρωτων δανείων στο κράτος, δηλαδή μεταφορά του βάρους στο φορολογούμενο, με την ευκαιρία της κρατικής ενίσχυσης.
Φωτογραφικές διατάξεις αλλά και άτολμα και ανεπαρκή μέτρα, κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Μαρία Αμπατζίδη. «Δυστυχώς, ο τρόπος νομοθέτησης, ξεπερνάει τα όρια της δημοκρατικής λογοδοσίας», ανέφερε η βουλευτής και παρατήρησε ενδεικτικά για την επέκταση του ευεργετήματος της έκπτωσης ποσοστού 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών του μήνα Μαΐου του 2020, ότι το μέτρο θα αποδειχθεί άτολμο και ανεπαρκές.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 χαρακτήρισε φωτογραφικές τις ρυθμίσεις για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περί σύγκλησης γενικής συνέλευσης της εταιρείας και περί διορισμού προσωρινής διοίκησης σε αυτήν. «Πρόκειται προφανώς για φωτογραφική διάταξη, η οποία δεν έχει καμία θέση εδώ. Είναι προφανές, ότι κάποιος προσπαθεί να καλύψει», είπε χαρακτηριστικά.