Τουρκικός Τύπος: Το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία – Ίσως φτάσει έως Ρόδο και Καστελλόριζο

τι αναφερει φιλοκυβερνητικη εφημεριδα

Το ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία αναφέρει σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Όπως αναφέρεται, η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας της στάσης της ελληνικής πλευράς η οποία σαμποτάρει την αναζήτηση λύσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα, το Oruc Reis αναμένεται να διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.

«Η Άγκυρα δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω και τα πλοία της που συνεχίζουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά το Oruç Reis, δεν θα επιστρέφουν από τις περιοχές τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ για τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reic

Το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ για τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reic

«Πυρά» του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Γαλλίας: Ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο
Την ίδια ώρα, την προσγείωση γαλλικών αεροσκαφών στην Κύπρο, «με το πρόσχημα άσκησης» από κοινού με Κύπρο, Ιταλία και Ελλάδα, επικρίνει με σχετική ανακοίνωσε που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με σημερινή του ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα και τη Κύπρο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιτίθεται και στη Γαλλία για τη συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση «EUNOMIA» νότια της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρεται ότι η «προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί είναι αντίθετη προς τις συμφωνίες του 1960. Με αυτή τη στάση, η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». «Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που προσπαθούν για την εξεύρεση λύσης στην περιοχή», προστίθεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ.