Ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Άγκυρα δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγα 24ωρα μετά το τελεσίγραφο της ΕΕ για αυστηρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο.
«To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber», τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι Navtex. Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ακόμα στην συνέντευξή του «αιτία πολέμου» την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 12 μίλια στο Αιγαίο.
«Στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Οκτάι
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει σκληρή απάντηση σε ανάλογες δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής προεδρίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».
«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν έδωσαν περιθώριο ενός μήνα στην Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπήρξε και συμφωνία για ένα πακέτο κλιμακούμενων μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στην DW. «Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», τόνισε σε δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος κυρώσεων που παρουσίασε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνει τα εξής:
- Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
- Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
- Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
- Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
- Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
- Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
- Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.