Quantcast

Τουρκία: Καταγγέλλει το «κλείσιμο» τεσσάρων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Για «κλείσιμο» τεσσάρων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς

Για «κλείσιμο» τεσσάρων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, με ανακοίνωσή του, στην οποία… φυσικά, αναφέρει ότι τα σχολεία ανήκουν στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Όπως αναφέρει ο Μπιλγκίτς, η χώρα του καταδικάζει «την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 4 δημοτικά σχολεία, που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών κάθε χρόνο».

 

«Διακρίσεις και καταπίεση στον τομέα της εκπαίδευσης»

Και προσθέτει πως, «με την τελευταία αυτή απόφαση, η οποία επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μειονότητας έχουν κλείσει. Έτσι, φαίνεται ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, μέσω της ‘προσωρινής αναστολής’, έχει γίνει συστηματική.

»Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, οι προαναφερθείσες αποφάσεις, οι οποίες παραβιάζουν το δικαίωμα της μειονότητας να ιδρύει, να διοικεί και να εποπτεύει τα δικά της σχολεία σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, αποτελούν ένδειξη της αντανάκλασης της διακριτικής και καταπιεστικής πολιτικής που ασκείται σε κάθε τομέα εδώ και χρόνια σε βάρος των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης».

 

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, «αφενός κλείνει δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών, αφετέρου, παρά την ανάγκη, αγνοεί τα αιτήματα της μειονότητας να ανοίξουν νέα μειονοτικά γυμνάσια/λύκεια και παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της μειονότητας».

Και καλεί τη χώρα μας «να θέσει τέλος στις πολιτικές διακρίσεων που εφαρμόζει απέναντι στα μειονοτικά σχολεία, οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε ακαδημαϊκό έτος».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει πάντοτε να υποστηρίζει τα δικαιώματα και τον νόμιμο αγώνα της μειονότητας τόσο σε διμερείς επαφές, όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες».