Στην τελική ευθεία για το «πράσινο διαβατήριο»

Τρέχει πιλοτικά σε επτά χώρες

Οι δοκιμές θα εξελιχθούν για διάστημα δύο εβδομάδων

 

Σε πιλοτική φάση δοκιμών μπήκε η προετοιμασία για το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό. Ειδικότερα, χθες Δευτέρα ξεκίνησαν οι δοκιμές σε 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ανάμεσά τους και η Ελλάδα– συν της Ισλανδίας για να είναι τεχνικά λειτουργικό έως την 1η Ιουνίου το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο».

 

 

Οι δοκιμές θα εξελιχθούν για διάστημα δύο εβδομάδων με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, χωρις να χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών.

 

 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε, τόνισε: «Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών».

 

 

Οι χώρες, όπως έχει γίνει γνωστό, χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό.

 

 

Μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο.

 

 

Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές αργότερα.

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου με στόχο ο κανονισμός για το «πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.

 

 

Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.

 

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

 

Ο καλύτερος συντονισμός των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 και η προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαΐου είναι δύο από τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

 

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, οι υπουργοί αναμένεται να αποτιμήσουν την κατάσταση στις χώρες της ΕΕ και ιδίως την πορεία των εμβολιασμών.

 

 

Συζήτηση θα γίνει και για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό».

 

 

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ως το τέλος του μήνα, ώστε το πιστοποιητικό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο.

 

 

Το πράσινο πιστοποιητικό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαΐου, με στόχο την έγκαιρη υιοθέτηση και υλοποίησή του, όπως έχει πει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

 

 

Εξάλλου, οι υπουργοί αναμένεται να επανεξετάσουν τη λίστα των τρίτων χωρών από όπου επιτρέπονται τα ταξίδια προς την ΕΕ, ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση.

 

Την έγκριση του «μεγάλης σημασίας» ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, τονίζοντας ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει όλες τις χώρες και όχι μόνο τις τουριστικές.

 

 

Η εισαγωγή του πιστοποιητικού «δεν είναι σημαντική μόνο για τις τουριστικές χώρες, αλλά για όλους μας. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό σύμβολο της δυνατότητας της ΕΕ να δρα ενωμένη, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ελευθερία μετακινήσεων και κινητικότητα εντός της ΕΕ», δήλωσε.

 

 

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός των προσεχών λίγων εβδομάδων», πρόσθεσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην πορτογαλική προεδρία «για την επιτάχυνση της διαδικασίας».