Τοπικό lockdown στην Κάλυμνο

Τα πρόσθετα μέτρα στο νησί θα ισχύσουν από αύριο το πρωί στις 6 έως τις 09/01

Τι δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος του νησιού.

 

Έντονη είναι η ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κάλυμνο, όπου επιβεβαιώθηκαν, μέσα σε λίγες ημέρες δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού.

 

Κρίθηκε αναγκαίο το τοπικό lockdown στην Κάλυμνο μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων του κορωνοϊού στο νησί τις προηγούμενες ημέρες.

 

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ΠΕ Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων του νησιού, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

 

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

 

Επίσης:

  • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του νησιού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων
  • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
  • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του νησιού.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 31-12-2020 και ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 09-01-2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

 

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο Δήμαρχος του νησιού:

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, δήμαρχος του νησιού ενημέρωσε πως είναι συνολικά 39 τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί και τόνισε πως έχουν εντοπιστεί τέσσερις εστίες διασποράς.

 

 

Στο νησί διαμένουν περί τους 16.000 μόνιμους κατοίκους, οι 12.000 εξ αυτών σε μία μικρή απόσταση μεταξύ λιμανιού και του πρώτου χωριού. «Είναι πυκνοδομημένο το νησί σε αυτή την έκταση» είπε ο κ. Διακομιχάλης.

 

 

Αφού διέψευσε τις πληροφορίες σχετικά με αρραβώνα πίσω από την «έκρηξη» κρουσμάτων, ανέφερε πως δύο από τις εστίες έχουν εντοπιστεί σε μία «γειτονιά, όπου έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων». Οι έτερες δύο είναι σε άλλα σημεία του νησιού.

 

 

Ο κ. Διακομιχάλης έκανε λόγο για γειτονιά με παλιά χαρακτηριστικά, όπου οι γείτονες πηγαίνουν από σπίτι και σπίτι, και τις ημέρες των Χριστουγέννων «υπήρξαν παραπάνω συναντήσεις. Παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο».

 

 

Ο ίδιος έκανε λόγο και για δύο περιπτώσεις που «ήρθαν από Κρήτη και Πειραιά. Σίγουρα κάτι πήγε στραβά», σημείωσε και καθησύχασε λέγοντας πως «έχουν απομονωθεί τα κρούσματα και γίνονται έλεγχοι και συνεχή rapid test. Έχουμε βρει την άκρη του νήματος».

 

 

Ωστόσο, έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα καθώς το νησί μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τοπικό lockdown. «Είναι τραγικό σε μία κλειστή οικονομία, να πάμε εμείς σε lockdown. Μέχρι τα Χριστούγεννα δεν είχαμε κανένα κρούσμα».