Quantcast

Θεσσαλονίκη: Απόσταση στις θέσεις μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων στην Ελλάδα, αποτυπώνει έρευνα του Friedrich Ebert Stiftung

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, υπάρχει συνολικά μια τάση του εκλογικού σώματος να υιοθετήσει κεντρώες θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά δεν υπάρχει προσφορά, καθώς φαίνεται ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν τοποθετείται στο κέντρο

Την απόσταση μεταξύ των θέσεων των κομμάτων και των ψηφοφόρων στη χώρα μας, αποτυπώνει η έρευνα, με θέμα «Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα: 2019-2021», του ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Ευτυχία Τεπέρογλου, υπάρχει συνολικά μια τάση του εκλογικού σώματος να υιοθετήσει κεντρώες θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά δεν υπάρχει προσφορά, καθώς φαίνεται ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν τοποθετείται στο κέντρο.

 

«Λάθος» των κομμάτων να αμβλύνουν τις πολιτικές τους θέσεις

Όπως εξήγησε η κυρία Τεπέρογλου, οι τοποθετήσεις των πολιτικών ελίτ είναι πιο ακραίες σε σχέση με αυτές των ψηφοφόρων, και η έρευνα εντοπίζει ένα μη αμελητέο κενό μεταξύ των προτιμήσεων των πολιτών και των θέσεων των κομμάτων.

Παράλληλα, μετά τη νέα εποχή για την ελληνική πολιτική που ξεκίνησε το 2012, με κυβερνήσεις συνασπισμού σε όλη την περίοδο της κρίσης, το κομματικό σύστημα φαινομενικά μπήκε σε μια νέα περίοδο σταθερότητας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου είναι η οικεία δομή δύο κομμάτων, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας με την επιστημονική του ιδιότητα, υπογράμμισε ότι πολλές φορές τα κόμματα αμβλύνουν τις πολιτικές τους θέσεις για να προσελκύσουν ψηφοφόρους – τακτική που δεν στέφεται πάντα από επιτυχία – ενώ σημείωσε πως ίσως είναι προτιμότερο να ενισχύσει το κόμμα τα χαρακτηριστικά του.

Για τα συμπεράσματα της έρευνας τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου (ΝΔ), Κατερίνα Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γκλαβίνας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη φυσιογνωμία των κομμάτων τους, στη δυνατότητα πολιτικών συγκλίσεων και συνεργασιών, αλλά και σε ζητήματα επικαιρότητας.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας διοργάνωσαν το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Πολιτικής Ανάλυσης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το γραφείο του ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung στην Ελλάδα.