Ουκρανία: Τι αποκαλύπτουν οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας για το οπλοστάσιό της

Η Ρωσία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με το οπλοστάσιό της και μετά από την τελευταία επίθεση τα στοιχεία είναι πολλά

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σκότωσαν τουλάχιστον 19 ανθρώπους σε όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα ήταν τραυματικές και εκτεταμένες, αλλά δεν ήταν τόσο θανατηφόρες όσο θα μπορούσαν να είναι, στο πλαίσιο ενός πολέμου που περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό δολοφονίες αμάχων.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times, αυτό αναζωπύρωσε τα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των όπλων της Ρωσίας και την ικανότητα των δυνάμεών της να φέρουν εις πέρας τα στρατιωτικά σχέδια του προέδρου Βλαντίμιρ Β. Πούτιν.

Ο Ian Storey, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου ISEAS-Yusof Ishak στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι της Ρωσίας δεν είναι πολύ αποτελεσματικοί ή ότι δεν έχει πλέον αρκετά πυρομαχικά ακριβείας. Οι περισσότεροι από τους πυραύλους στόχευαν τις ενεργειακές και άλλες πολιτικές υποδομές, σε αυτό που ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι ήταν αντίποινα για μια έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την κατεχόμενη Κριμαία.

«Ίσως ήταν ο τρόπος του Πούτιν να στείλει μια προειδοποιητική βολή στο τόξο της Ουκρανίας: Αν επιτεθείτε στις υποδομές μας, θα αυξήσουμε τις επιθέσεις στις πόλεις σας», δήλωσε ο κ. Στόρεϊ. Αλλά ο ίδιος και άλλοι ειδικοί αναγνώρισαν ότι πολλά για το οπλοστάσιο της Ρωσίας παραμένουν ασαφή.

Ακολουθούν μερικά από όσα γνωρίζουμε σίγουρα:

Η Ρωσία μπορεί να έχει έλλειψη εξελιγμένων πυραύλων ακριβείας.
Πολλές από τις επιθέσεις της Ρωσίας – που όλο και περισσότερο στοχεύουν σε πολιτικούς στόχους – ήταν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποίησαν απαρχαιωμένους, μη κατευθυνόμενους και ανακριβείς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τη σοβιετική εποχή. Ουκρανοί, δυτικοί και ρώσοι αναλυτές δήλωσαν ότι οι επιθέσεις φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία εξαντλεί τα πιο εξελιγμένα όπλα της.

Δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πολλά από τα πιο ακριβή όπλα της, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και ορισμένων βαλλιστικών πυραύλων, κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Η βιομηχανία όπλων της Ρωσίας βασίζεται εδώ και καιρό σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Ως αποτέλεσμα, λένε οι αναλυτές, οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών φαίνεται να έχουν περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να αναπληρώσει τις προμήθειές του, αφήνοντάς το να βασίζεται περισσότερο σε μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι με τη χρήση δεκάδων πυραύλων ακριβείας εναντίον πολιτικών στόχων, η Ρωσία θα έχει λιγότερους να χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης καθώς αντιμετωπίζει ουκρανικές αντεπιθέσεις στα ανατολικά και τα νότια.

«Με δεδομένο το πόσο δεμένοι είναι από πλευράς πόρων και στρατιωτικού υλικού, είναι απίθανο η Ρωσία να μπορέσει να διατηρήσει τον ρυθμό μάχης που επέδειξε τη Δευτέρα», δήλωσε ο Ριντζουάν Ραχμάτ, επικεφαλής αμυντικός αναλυτής της εταιρείας Janes, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

Στρέφεται όλο και περισσότερο στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για προμήθειες.
Η Ρωσία αγοράζει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν και, σύμφωνα με πηγές πληροφοριών, βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα. Οι αναλυτές βλέπουν και τις δύο εξελίξεις ως ένα ακόμη σημάδι ότι οι κυρώσεις έχουν παρεμποδίσει τις γραμμές στρατιωτικού εφοδιασμού της Ρωσίας.

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τη Ρωσία ήταν μέρος μιας στρατιωτικής συμφωνίας που προϋπήρχε του πολέμου, και τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εντοπιστεί συχνότερα στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι από τα 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε η Ρωσία στις επιθέσεις της Δευτέρας, περισσότερα από τα μισά ήταν ιρανικά.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – τα οποία μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο περίπου 80 κιλών και είναι αυτοκαταστρεφόμενα – είναι αποτελεσματικά όπλα στο πεδίο της μάχης.

Δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει αγοράσει όπλα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο κ. Storey. Αλλά αν αληθεύει, πρόσθεσε, «είναι ένα σημάδι απελπισίας».

Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας παραμένουν μια απειλή, αν και δεν είναι σαφές αν το Κρεμλίνο θα τα χρησιμοποιήσει.

Η Ρωσία διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα τακτικών πυρηνικών όπλων – πιθανότατα περίπου 2.000, πολύ περισσότερα από τα περίπου 100 που έχει τοποθετήσει το ΝΑΤΟ γύρω από την Ευρώπη. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Πούτιν έθεσε την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων για να διατηρήσει τα εύθραυστα εδαφικά του κέρδη στην Ουκρανία.

Το αν όντως θα τα χρησιμοποιήσει παρά τους τεράστιους κινδύνους – τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή – είναι μια άλλη ιστορία.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν δει τις τελευταίες ημέρες καμία απόδειξη ότι η Ρωσία μετακινεί τα πυρηνικά της μέσα. Και τη Δευτέρα, ο Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απέρριψε τις εικασίες ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα ως απάντηση στην επίθεση στην Κριμαία ως «εντελώς λανθασμένες».

Οι ρωσικοί πύραυλοι ήταν ευάλωτοι στην ουκρανική αεράμυνα.

Ο σχετικά χαμηλός αριθμός θυμάτων τη Δευτέρα, δήλωσε ο κ. Storey, ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της ικανότητας της Ουκρανίας να καταρρίπτει ορισμένους ρωσικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας την αεράμυνα που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Από την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της είχαν καταρρίψει περίπου 300 ρωσικούς πυραύλους κρουζ από τον Φεβρουάριο. Δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί αυτός ο απολογισμός. Ο συνολικός αριθμός των ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους New York Times