Θέμα TL: Ένα μεγάλο «Δείπνο Αγάπης» για όλους τους αστέγους της Αθήνας (Βίντεο – Φωτο)

Οι εθελοντές που με την στάση ζωής τους δίνουν το παράδειγμα για όλους μας

Αντώνης Χρυσουλάκης

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων οδήγησε πολλούς πολίτες της χώρας να χάσουν τις περιουσίες τους, τις οικογένειές τους και να βρεθούν στα όρια της εξαθλίωσης. Αρκετοί συμπολίτες μας στην κυριολεξία τα έχασαν όλα και έμειναν στον δρόμο. Τους ανθρώπους αυτούς τους συναντάς να κοιμούνται στο κρύο πεζοδρόμιο, σε πολυσύχναστα σημεία και ψάχνουν κάθε μέρα για λίγα ευρώ και ένα πιάτο φαγητό.

Το timeline.gr βρέθηκε στο νυχτερινό κέντρο της Αθήνας μαζί με την εθελοντική ομάδα «Δείπνο Αγάπης» και κατέγραψε μια εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία, η οποία υπενθυμίζει ότι πέρα από τα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι στη ζωή τους, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας ή έστω ένα πιάτο ζεστού φαγητού.

Τα μέλη του «Δείπνου Αγάπης» κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο γυρίζουν τα στενά του Πειραιά και της Αθήνας ψάχνοντας να βρουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που μένουν και κοιμούνται στον δρόμο. Τους βρίσκουν περπατώντας τα μέρη που έχουν επιλέξει ως το προσωρινό τους σπίτι, δίνοντάς τους μια μερίδα φαγητού, παπούτσια και ρούχα, τα οποία ίσως μπορέσουν να τους προσφέρουν μια ελάχιστη ανακούφιση. «Το να κοιμάσαι στον δρόμο είναι κάτι πολύ σκληρό και κανένας από εμάς δεν μπορεί να καταλάβει εάν δεν βρεθεί στη θέση τους» ανέφεραν στο timeline.gr τα μέλη της ομάδας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι σύμφωνα με τους εθελοντές είναι τα καιρικά φαινόμενα, η ληστεία, τα ναρκωτικά και ο ξυλοδαρμός. «Ακόμα υπάρχει και ο κίνδυνος για την ίδια τους την ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εθελοντής και πρόσθεσε: «Το να κοιμάσαι στον δρόμο σε κάνει ευάλωτο απέναντι στον οποιονδήποτε που θα θελήσει να σου κάνει κακό και το χειρότερο είναι ότι δεν θα προλάβεις να αντιδράσεις».

Ποιο είναι το «Δείπνο Αγάπης»

To 2014 η Μαριάννα Πέππα βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε στους δρόμους της πόλης και αντικρίζοντας όλους τους συμπολίτες μας που άρχιζαν να κατοικούν τα κρύα πεζοδρόμιά της, αποφάσισε να ιδρύσει το «Δείπνο Αγάπης» και να ξεκινήσει να κάνει τη διαφορά, μέσω της προσφοράς. Η ομάδα όσο πέρναγε ο καιρός μεγάλωνε και οι «εξορμήσεις ανθρωπιάς» επεκτείνονταν και κάλυπταν μεγαλύτερα κομμάτια της πρωτεύουσας. Η ίδια μιλώντας στο timeline.gr ανέφερε ότι η ομάδα της είναι μια Εθελοντική Οργάνωση η οποία έχει ως σκοπό να ανακουφίζει όλους τους άστεγους συμπολίτες μέσω της παροχής μιας μερίδας φαγητού και ρουχισμού.

Στη συνέχεια η Μαριάννα Πέππα εξηγεί πως κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, η ίδια μαζί με όλους τους εθελοντές της οργάνωσης, ξεκινούν τις ετοιμασίες, ώστε το βράδυ να καταφέρουν να φροντίσουν 350 ανθρώπους σε όλη την Αθήνα και στο λιμάνι του Πειραιά. «Αυτή την στιγμή είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα ζεστό γεύμα και ρούχα σε 350 συνανθρώπους μας. Θα θέλαμε ο αριθμός αυτός να ήταν μεγαλύτερος, αλλά προς το παρόν αυτές είναι οι δυνατότητές μας. Συνέχεια προσπαθούμε για να καταφέρουμε να φροντίσουμε περισσότερους» λέει χαρακτηριστικά.

Η ομάδα ξεκινά τις εξορμήσεις από το Θησείο το οποίο έχει οριστεί ως το σημείο συγκέντρωσης των ατόμων που θα συμμετέχουν στον διαμοιρασμό των τροφίμων και των ρούχων. Εκεί δημιουργούνται 6 ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα φύγει για το λιμάνι του Πειραιά, η δεύτερη για το δρομολόγιο της «Πατησίων» (όπως το λένε οι ίδιοι), η τρίτη θα ξεκινήσει με τα πόδια τον διαμοιρασμό στο κέντρο της Αθήνας (φτάνει μέχρι και το Σύνταγμα), η τέταρτη για την πλατεία Κλαυθμώνος, η πέμπτη για το Ρουφ και η έκτη για την Καλλιθέα.

Όπως εξήγησαν τα μέλη της ομάδας, που ακολούθησε το timeline.gr στη νυχτερινή τους εξόρμηση, στο «δρομολόγιο» του κεντρικού τομέα της πρωτεύουσας, η δράση τους βασίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις και την εμπιστοσύνη που έχουν καταφέρει να χτίσουν με αυτούς τους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια. «Τους αισθανόμαστε σαν δικούς μας ανθρώπους, τους ξέρουμε με τα μικρά τους ονόματα και προσπαθούμε να τους φροντίσουμε όσο καλύτερα γίνεται» ανέφεραν.

Η Μαριάννα με τη σειρά της σημείωσε ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και έχει μεγάλη σημασία να προσφέρουμε και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν ότι κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο μια ομάδα που πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτούς θα έρθει να τους φροντίσει» κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις της Μαριάννας Πέππα στο TL: