Θέμα ημερών το τέλος της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης στην Ελλάδα

Οι κυρώσεις που προβλέπονται για τους παραβάτες

Εντός Ιουλίου σταματά η χρήση πλαστικών μίας χρήσης στη χώρας μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που πέρασε από τη Βουλή.

 

 

Τι αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία την Οδηγία 2019/904 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον.

Μέσω των προβλέψεων, δίνονται κίνητρα για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης πλαστικών, την ενίσχυση της ανακύκλωσης, ενώ οι παραγωγοί βαρύνονται με το κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης των προϊόντων τους όταν γίνονται απόβλητα μέσω συστημάτων ανακύκλωσης ή δράσεων καθαρισμών ακτών από πλαστικά.

Ακόμη, θεσπίζεται περιβαλλοντική εισφορά σε πλαστικά ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από 1/1/2022, ενώ από την ίδια ημερομηνία υποχρεωτική θα είναι η διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Αυτά είναι τα πλαστικά που θα απαγορευτούν

Στη λίστα με τα αντικείμενα που είναι προς απαγόρευση είναι πολλά πλαστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ειδικότερα, καταργούνται:

  1. Μαχαιροπίρουνα
  2. Καλαμάκια
  3. Αναδευτήρες ποτών
  4. Μπατονέτες
  5. Πιάτα από φελιζόλ
  6. Περιέκτες από φελιζόλ
  7. Κυπελάκια ποτών από φελιζόλ
  8. Στηρίγματα για μπαλόνια

Πλην αυτών, απαγορεύονται πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Οι αυστηρές κυρώσεις που προβλέπονται

Ειδικότερα:

  • Για τους παραγωγούς προβλέπεται πρόστιμο 1% επί του κύκλου εργασιών του το προηγούμενο έτος
  • Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο, θα επιβάλλεται στον παραγωγό πρόστιμο 1% επί του κύκλου εργασιών του το προηγούμενο έτος.
  • Για τις επιχειρήσεις εστίασης που τα διαθέτουν προβλέπεται πρόστιμο 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά . Το ελάχιστο πρόστιμο είναι 500 ευρώ.
  • Για την απόδοση της εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων θα επιβάλλεται στην επιχείρηση εστίασης: 200 έως 5.000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).

Πηγή: sputnik