Quantcast

Θάνατοι παιδιών: Κατά πόσο είναι ανησυχητικά τα στοιχεία – Τι λένε οι ειδικοί

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση των αιφνίδιων θανάτων παιδιών

Ανησυχούν γονείς και επιστήμονες για την αύξηση θανάτων παιδιών, μετά και από τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μέσα σε πέντε μήνες έχουν καταλήξει αιφνιδίως 138 παιδιά ηλικίας 0 έως 19 ετών, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (82 θάνατοι).

Στην ηλικιακή ομάδα των 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, στην ομάδα των 10-14 χρόνων σημειώθηκαν 11 απώλειες, ενώ 33 καταγράφηκαν στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Το 2020 κατέληξαν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 “έφυγαν” αιφνιδίως 37 παιδιά. Συνολικά, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.

Ο ρόλος του κορωνοϊού

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννόπουλος, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι τα νούμερα φαίνονται τραγικά. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλο της πανδημίας στην αύξηση των θανάτων. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές, μεταξύ των οποίων και παιδιών».

Όπως είπε αν και ο κοροναϊός υπάρχει από το 2020, το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαίτερα μεταδοτικός και έχουν προστεθεί τα πολυσυστηματικά φλεγμονώδη σύνδρομα σε παιδιά γεγονός που έχει επιδράσει στην αύξηση των θανάτων. «Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχή της πανδημίας ο κοροναϊός έπληττε πολύ λιγότερο τα παιδιά, ενώ προς το τέλος τα εν λόγω σύνδρομα άρχισαν να εμφανίζονται πολύ περισσότερο στα παιδιά».

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο αριθμός των αιφνίδιων θανάτων αυξήθηκε στα παιδιά που είχαν κάποια ασθένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται ο θάνατος αλλά αφορά παιδιά που ασθενούν.

Ο ίδιος σχολίασε το τραγικό περιστατικό με τον αιφνίδιο θάνατο 12χρονης, που δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. «Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο», σχολίασε. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να φτάσουμε να μηδενίσουμε αυτά τα περιστατικά αλλά έχουμε απίστευτη πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με την επιστημονική πρόοδο τα περιστατικά των αιφνίδιων θανάτων σε υγιείς ανθρώπους μειώνονται αλλά δεν μπορούν να μηδενιστούν».

Εξετάσεις και εμβόλια

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βασιλική Σπούλου, σημείωσε από την πλευρά της ότι “Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ανησυχητικά αυτά τα στοιχεία γιατί είναι απλά νούμερα. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν κάθε χρόνο. Οι αιτίες είναι: καρδιολογικά προβλήματα που δεν είχαν εντοπιστεί, η μηνιγγίτιδα, οι περίεργες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που δίνει εικόνα σοκ και καταπληξίες και τώρα με τα περίεργα σύνδρομα με τον Covid που αν δεν διαγνωστούν άμεσα μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να φθάσουν σε ακραία σημεία“.

Η ίδια εμφανίστηκε καθησυχαστική, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ενώ ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν την υγεία των παιδιών, να τους κάνουν τα εμβόλια και αν βλέπουν κάτι που έχει αλλάξει στη συμπεριφορά τους, να απευθύνονται στους ειδικούς.