Συνομιλίες Μητσοτάκη με ηγέτες στην Ε.Ε. για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

ΛΙΣΤΑ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

«Πιέζει» η Ελληνική πλευρά για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, μετά την απόφασή της για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

 

Μια κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων ξεκινά σήμερα, στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν κάμπτεται από τις αντιδράσεις και σκοπεύει να κάνει πράξη την πολιτική του και τα όσα δηλώνει, προβληματίζοντας για τις επόμενες κινήσεις του στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

«Πρόγευση» σήμερα στις Βρυξέλλες για την στάση κατά της Τουρκίας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει πρόγευση των επόμενων κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και περιλαμβάνει στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα.

Πριν τη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου συντάσσεται η Γαλλία, η οποία αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα και να στηρίξει το αίτημα για κυρώσεις. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε χθες ο Νίκος Δένδιας, θα ζητήσει να υπάρχει έτοιμος κατάλογος ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

 

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών ξεκινά ο Μητσοτάκης

Γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους επικεφαλής των θεσμών και ομολόγους του αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Ανάλογες επαφές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν με τους ηγέτες των ισχυρών κρατών της Ένωσης όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ.

 

Ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, με την απόφαση για την Αγία Σοφία να δείχνει ότι η γειτονική χώρα δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση, παρά την πρόσφατη επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν. Στους συνομιλητές του αναμένεται να επιμείνει στην άποψη ότι δεν μιλάμε πλέον για ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά για ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων. Την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συζητήσει όλες τις εξελίξεις με τον κ. Μητσοτάκη και οι δύο χώρες να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

 

Στην ατζέντα των Βρυξελλών η τουρκική συμπεριφορά στην Λιβύη

Τα όσα διαδραματίζονται με ευθύνη της Άγκυρας στην ΝΑ Μεσόγειο και την Λιβύη έχουν θορυβήσει την Ευρώπη, η οποία όμως μέχρι πρότινος δίσταζε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Πλέον εκτιμάται ότι η κατάσταση βαίνει σε οριακό σημείο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Κρίσιμη θα είναι σε κάθε περίπτωση η στάση που θα υιοθετήσει το Βερολίνο, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την Προεδρία της ΕΕ. Η γερμανική πλευρά κατέβαλλε προσπάθειες το προηγούμενο διάστημα να υπάρξει μια μορφή διαλόγου στα ελληνοτουρκικά και έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει την ρήξη με την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρές σχέσεις σε οικονομικό επίπεδο και η Άγκυρα είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές γερμανικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο Δείπνο των ηγετών, αλλά και σε τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου. Η Τουρκία παραμένει τυπικά υποψήφια χώρα και παρότι τα περισσότερα κεφάλαια έχουν παγώσει, η διαδικασία δεν έχει διακοπεί. Υπάρχει σε εκκρεμότητα η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση και τη βίζα, θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Τουρκία, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και το θέμα της συμφωνίας για το προσφυγικό και σε τι επίπεδο θα ανανεωθεί. Στο παρασκήνιο υπάρχουν συζητήσεις για κυρώσεις σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θεωρούνται ως οι μόνες που θα πιέσουν τον Ερντογάν, την στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την τελική έκβαση της συζήτησης.