Στη Βουλή σχέδιο της Ε.Ε για τους κατώτατους μισθούς

Ο Υπουργός Εργασίας ενημερώνει τους βουλευτές

Ώστε να περιοριστούν διαφορές που παρατηρούνται.

 

Στο «τραπέζι» της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα βρεθεί σήμερα το πρωί, η Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα ενημερώσει τα μέλη των επιτροπών, σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά οδηγία της Ε.Ε η οποία αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στην Ένωση προστατεύονται από επαρκείς κατώτατους μισθούς που παρέχουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όπου και αν εργάζονται.

 

 

Τι προτείνει το σχέδιο της Ε.Ε για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς

 

Επί της ουσίας πρόκειται για σύγκλιση των επιπέδων των μισθών μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, ώστε να περιοριστούν οι μεγάλες, σε πολλές περιπτώσεις διαφορές που παρατηρούνται, επαναφέρει το θέμα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, ενώ στα 17 άρθρα που περιλαμβάνει το σχεδίου οδηγίας προβλέπει συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, οι κατώτατοι μισθοί, όταν καθορίζονται σε επαρκή επίπεδα, όχι μόνο έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά αποφέρουν και ευρύτερα οικονομικά οφέλη, καθώς μειώνουν τις μισθολογικές ανισότητες, συμβάλλουν στη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης και ενισχύουν τα κίνητρα για εργασία.

 

Οι επαρκείς κατώτατοι μισθοί, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, καθώς είναι περισσότερες οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες που αμείβονται με κατώτατο μισθό. Η πρόταση συμβάλλει ακόμα στην προστασία των εργοδοτών που πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζομένους, εξασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό.

 

Ο ρόλος των κατώτατων μισθών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε περιόδους οικονομικής αστάθειας. Η κρίση που προκλήθηκε από του Covid-19, έχει πλήξει ιδιαίτερα τομείς στους οποίους απασχολείται υψηλότερο ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων, όπως το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, και έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Η διασφάλιση της πρόσβασης των εργαζομένων της Ένωσης σε ευκαιρίες απασχόλησης και σε επαρκείς κατώτατους μισθούς, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης. Προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού μπορεί να παρέχεται με συλλογικές συμβάσεις (όπως συμβαίνει σε 6 κράτη μέλη) ή με νόμιμους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται νομοθετικά (όπως συμβαίνει σε 21 κράτη μέλη).