Quantcast

Start up: Η ιδέα δυο νέων από την Ελλάδα που κέντρισε το ενδιαφέρον του πανεπιστημίου ΜΙΤ

Η πρωτοποριακή ιδέα για την κατανάλωση ενέργειας μετουσιώθηκε σε εφαρμογή για κινητά. Την σκέφτηκαν και την υλοποίησαν δυο νέοι από την Ελλάδα

Δυο νέοι Έλληνες που όπως όλοι βιώνουν το τεράστιο πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας και των υπέρογκων λογαριασμών (εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και την ενέργειας) αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια start up εταιρία και μια εφαρμογή που θα δείχνει στον καταναλωτή πόση ενέργεια χαλάει για παράδειγμα στο ηλεκτρικό, σε πραγματικό χρόνο και έτσι θα μπορεί να κάνει τον προϋπολογισμό του.

Η εταιρία ονομάζεται «ensight» και διακρίθηκε στον διαγωνισμό «ΜΙΤ Enterprise Forum Greece» κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Μασαχουσέτης. Μάλιστα οι «10» φιναλίστ του φετινού «τελικού», προέκυψαν μέσα από έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό 560 αιτήσεων που υπέβαλαν startups προς τους διοργανωτές.

Οι εμπνευστές της εφαρμογής είναι δυο νέοι άνθρωποι, ο Μιχάλης Μανής και ο Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος, οι οποίοι με την εφαρμογή για κινητά που δημιούργησαν και μπορεί να κατεβάσει ο κάθε ένας αναμένεται να ανακουφίσουν τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις σε ότι έχει να κάνει με τους αυξημένους λογαριασμούς.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία εφαρμογή που θα μπορεί να παρακολουθεί και να προβλέπει με ακρίβεια την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Όραμα, δε, των ιδρυτών αποτελεί η προώθηση ενός πιο φιλικά προσκείμενου προς το περιβάλλον τρόπου σκέψης και η όσο το δυνατόν περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Πως λειτουργεί

Η εφαρμογή θα μπορεί ανά πάσα στιγμή και σε ζωντανή μετάδοση να  παρακολουθεί, αλλά και να προβλέπει την κατανάλωση ρεύματος. Επιπροσθέτως, θα εκπαιδεύει με τέτοιο τρόπο τον εκάστοτε χρήστη, είτε είναι οικιακός καταναλωτής είτε επιχείρηση, προκειμένου να προωθείται παράλληλα, μία κουλτούρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η οποία θα συντελείται με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να αλλάξουμε συνήθειες ως προς το ενεργειακό μας προφίλ.

Και πως θα γίνει αυτό. Παράλληλα με το «κατέβασμα» της εφαρμογής στο κινητό θα εγκαθίσταται και ένα ειδικό μηχάνημα μέτρησης στον κεντρικό ηλεκτρονικό πίνακα του εκάστοτε χρήστη. Το μηχάνημα θα καταγράφει με ακρίβεια την κατανάλωση ρεύματος. Στη συνέχεια ο χρήστης θα βλέπει στην εφαρμογή τα δεδομένα της κατανάλωσης και θα του προτείνονται λύσεις για λιγότερη.

Στόχος είναι η περεταίρω ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την επικράτεια με κύριους αποδέκτες τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Μιχάλης και ο Απόλλωνας που δημιούργησαν την εφαρμογή τονίζουν: «Ο κόσμος της τεχνολογίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και τα πεδία ανάπτυξης έχουν ακόμα μεγάλη πορεία και δυνατότητες. Είμαστε παθιασμένοι με την τεχνολογία και κάθε καινοτόμα ιδέα με την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνία και το περιβάλλον»

MIT και MITEF

Από το 2015 ο διαγωνισμός MITEF Greece – Startup Competition έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα επιτάχυνσης στην Ελλάδα. Έχει επιταχύνει πάνω από 200 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και περισσότερες από 60 επεκτείνονται παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολ. Δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, απασχολούν +900 εργαζόμενους και εμφανίζουν αθροιστικό κύκλο εργασιών δεκάδων εκατ. δολ.

Και όλα αυτά είναι σε άμεση σύνδεση με ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το τεχνολογικό ινστιτούτο ΜΙΤ, της Μασαχουσέτης.