Ρεπορτάζ BBC: Τα παιδιά στη Μόρια θέλουν να πεθάνουν

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ένα ακόμη ρεπορτάζ του BBC έρχεται να επιβεβαιώσει τις αυτοκτονικές τάσεις που εμφανίζουν τα παιδιά στη Μόρια.

Παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ή 8 ετών έχουν εκφράσει τη σκέψη να κάνουν κακό στον εαυτό τους, ενώ ειδικοί παιδοψυχολόγοι έχουν αντιμετωπίσει 20 τέτοιου είδους περιπτωσεις και δύο απόπειρες αυτοκτονίας τους τρεις τελευταίους μήνες.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην πνευματική υγεία των περίπου 7.000 παιδιών που εξακολουθούν να μένουν στη Μόρια, επισημαίνει η παιδοψυχολόγος Άντζελα Μονταρέλι,  ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τη μετεγκατάσταση περίπου 20.00 μεταναστών στις αρχές του νέου έτους. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το BBC, τονίζοντας επίσης ότι πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί για την κρίση αυτή.

Τα παιδιά μαθαίνουν αγγλικά σε ένα αυτοσχέδιο σχολείο. Ο Ζεκρία Φαρζάντ, πρόσφυγας και ο ίδιος έχει δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ή να ασχοληθούν με τη μουσική ή να διδαχτούν από τους περίπου 20 δασκάλους, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Περίπου 1.000 παιδιά πηγαίνουν στο «σχολείο» του Ζεκρία όπου περνούν δημιουργικά δύο ή τρεις ώρες την ημέρα, γεγονός που επιδρά θετικά στην ψυχολογία τους.

«Κανείς δεν θέλει να αφήσει την πατρίδα του πίσω του. Έχω εδώ στην τάξη πολλά παιδιά και τα περισσότερα ζουν σε πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης. Δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, ούτε νοσηλευτές και το φαγητό δεν φτάνει για όλους, υποστηρίζει ο Ζεκρία.