Με αφανισμό απειλείται ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στο κέντρο της Αθήνας. Ο ιστορικός λόφος του Φιλοπάππου βρίσκεται εδώ και μήνες σε άθλια κατάσταση με βουνά από καύσιμη ύλη που στοιβάζεται σε δεκάδες σημεία του.
Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και οι επισκέπτες του λόφου ζουν καθημερινά με την αγωνία μιας πυρκαγιάς. Μιας φωτιάς που αν ξεσπάσει δεν θα προλάβει να τη σταματήσει η Πυροσβεστική, αφού οι δεκάδες σωροί με ξερά κλαδιά, κούτσουρα και θρυμματισμένα ξύλα που παραμένουν εδώ και καιρό αμάζευτα και μέσα στο δασικό ιστό θα προκαλέσουν τέτοια ανάφλεξη που σε χρόνο-ρεκόρ ο λόφος θα μετατραπεί σε κρανίου τόπος. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα από το καλοκαίρι και η θερμοκρασία ανεβαίνει.
Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά τη σφοδρή χιονόπτωση στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, που είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες κλαδιά και δέντρα στο Φιλοπάππου να πέσουν ή να λυγίσουν υπό το βάρος του χιονιού. Λίγες εβδομάδες μετά ξεκίνησε από ιδιωτική εταιρεία η… επιχείρηση κοπής των πεσμένων κλαδιών και το κλάδεμα των δέντρων που ήταν επικίνδυνο να καταρρεύσουν. Και αντί να τα στοιβάξουν και σιγά σιγά να τα μαζέψουν και να τα απομακρύνουν, έκριναν σκόπιμο πολλά από αυτά να τα… θρυμματίσουν! Επέλεξαν την πιο εύκολη αλλά παράλληλα και την πιο επικίνδυνη λύση. Πήγαν με ειδικό μηχάνημα και άρχισαν να τα κομματιάζουν και αντί να τα βάζουν σε σακούλες ή σακιά, γέμισαν το λόφο με βουναλάκια από… προσανάμματα τα οποία και διέσπειραν παντού, ενώ πολλά από αυτά, για να μη φαίνονται, τα πέταξαν και μέσα στα φρεάτια. Είναι απορίας άξιο ποιος… ιθύνων νους έδωσε αυτή την εντολή να «καθαρίσουν» το λόφο με αυτή τη μέθοδο που θέτει το Φιλοπάππου ευάλωτο και ανοχύρωτο στην πρώτη πυρκαγιά που θα ξεσπάσει. Ένα τσιγάρο να πέσει από έναν απερίσκεπτο επισκέπτη με λίγο αεράκι και τα πάντα θα καούν. Απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους της Δημοτικής Αστυνομίας που βρίσκονται στο λόφο και αυτοί μας απάντησαν ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το… έργο θα τα μαζέψει. Αλλά και εκείνοι δεν γνώριζαν να μας πουν πότε και πώς θα μαζευτούν τα ασυμμάζευτα.
Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα παρακάτω και μπροστά στα μάτια της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλοι της εταιρείας εξακολουθούσαν να κόβουν και να θρυμματίζουν τα ξερά κλαδιά. Σε άλλο σημείο του Φιλοπάππου που είχαν απλώσει ένα τεράστιο στρώμα με κομματάκια, υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας τα έσπρωχναν με τσουγκράνες στα φρεάτια. Και η… δουλειά έτσι απλά ολοκληρώθηκε. Απευθυνθήκαμε στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων και μιλήσαμε με τον προϊστάμενο του τμήματος μελετών κ. Γεώργιο Θέο, ο όποιος και μας είπε: «Από την 1η Μαΐου θα ξεκινήσει η αποχλόαση στο λόφο και όλα θα μαζευτούν μέχρι το τέλος του μήνα. Τώρα όσον αφορά στο θρυμματισμό πρόκειται για μια τεχνική που μακάρι να την κάναμε συχνότερα. Αυτά τα κομμάτια θα σαπίσουν και θα μετατραπούν σε λίπασμα βοηθώντας το αποδυναμωμένο χώμα του λόφου. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζεται το έδαφος με λίπασμα. Τώρα αν τα πέταξαν και στα φρεάτια πολύ κακώς το έκαναν. Θα καθαριστούν».
Πάντως εμείς ειδικοί δεν είμαστε, αλλά το ερώτημα είναι εύλογο. Γιατί αυτό δεν έγινε το φθινόπωρο για να μπορούν όντως να σαπίσουν τα κομμάτια με τις βροχές και να μετατραπούν σε λίπασμα; Τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία δεν θα παραμείνουν στο έδαφος ξερά; Όπως και να έχει οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και ελπίζουμε ότι θα αλλάξει σύντομα η εικόνα του λόφου. Θα αναμένουμε…
«Η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών»
Στο μεταξύ, δυσκολίες προδιαγράφει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Βλάσσης Σιώμος, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα. Ο Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στις συσκέψεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Βριλησσίων και Πεντέλης για τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου και την προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, ο οποίος τόνισε: «Η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 19/4/2022