Ο τρόπος που τα σκυλιά βοηθούν σε κάθε είδους ανεύρεση δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί, όμως αυτό που είναι δύσκολο είναι να περιγραφεί η προσφορά τους στην Τουρκία όπου και ψάχνουν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.
Στο ρεπορτάζ του MEGA, που δείχνει και μια αναπαράσταση εύρεσης εγκλωβισμένου από σκύλο, αναφέρεται: Σκυλιά με ειδική εκπαίδευση και πειθαρχία, με μοναδικό δέσιμο με τον διασώστη συνοδό τους. Σκαρφαλώνουν, σκάβουν και, όταν οσμίζονται στα χαλάσματα ανθρώπινη μυρωδιά, γαβγίζουν έντονα.
«Τα διασωστικά σκυλιά προσπαθούν να εντοπίσουν ανθρώπινη μυρωδιά ζωντανού οργανισμού κάτω από τα ερείπια. Από τη στιγμή που θα τα εντοπίσουν, θα μας ειδοποιήσουν με το γάβγισμα».
Περισσότεροι από 100 εκπαιδευμένοι σκύλοι έρευνας και διάσωσης βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε Τουρκία και Συρία, όπου χτύπησαν τα φονικά Ρίχτερ, με πρωταρχικό σκοπό να εντοπίσουν ζωντανούς στα χαλάσματα.
Η συμμετοχή των σκύλων στις αποστολές διάσωσης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μισή ώρα αναζήτησης από τον σκύλο αντιστοιχεί με 3 ώρες ενός ανθρώπου. Η ελληνική ΕΜΑΚ έχει μαζί της στην Τουρκία δύο λαμπραντόρ, τον Βίκτορα και τον Σίζαρ, και έναν βελγικό ποιμενικό, τον Τάλω, ή αλλιώς ατσάλινο γίγαντα, που έχουν ξεκινήσει ειδική εκπαίδευση από 5 μηνών.
Το MEGA βρέθηκε σε ειδική εκπαίδευση διασώστη σκύλου στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο.
Η Αργώ, ένα λαμπραντόρ, έχει κληθεί κατά το παρελθόν να εντοπίσει εγκλωβισμένους σε δύσκολες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε φυσικές καταστροφές.
Ξεκινά να ερευνά τον χώρο. Ο πυροσβέστης έχει κρυφτεί σε μπαούλο κάτω από τη γη. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τον εντοπίζει και αρχίζει να γαυγίζει.
Ο συνοδός της πετάει ένα μπαλάκι που έχει στα χέρια του ως επιβράβευση.
Η μυρωδιά του ανθρώπου αποτελεί για τον σκύλο κάτι σαν δαχτυλικό αποτύπωμα. Μπορούν να εντοπίσουν άτομο εν ζωή ακόμη και αν αυτό δεν είναι ορατό ή δεν μπορεί να ακουστεί από τους διασώστες.