Σε εξέλιξη βρίσκονται τα δύο κύρια μέτωπα, που καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, σε Λέσβο και Δαδιά αντίστοιχα.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, καλύτερη είναι η εικόνα, που εμφανίζει η «πύρινη εστία» στη Δαδιά Έβρου.
Η φωτιά που καίει για έκτη μέρα φαίνεται να έχει περιοριστεί στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικα προς Δαδιά και στα δυτικά. Η προσπάθεια συνεχίζεται στο νοτιοδυτικό μετωπο.
Πόσοι Πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο
Στην περιοχή επιχειρούν ένα Μι8, 2 Τρακτορες, 2 Erickson, 2 PZL. Τα μηχανήματα του Στρατού σταμάτησαν λόγω δύσβατου σημείου. Περιμένουν τον εργολάβο με τα ειδικά οχήματα. Ο καιρός είναι καλός ενώ προς το παρόν επιχειρούν τα εναέρια μέσα.
Στο νοτιοανατολικό μέτωπο και βορειότερα από τη Λευκίμμη, τα χωματουργικά έργα λειτούργησαν, στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες. Το πρόβλημα παραμένει στο νοτιοδυτικό μέτωπο προς Ζώνη Α1 όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για την προστασία της Α1.
Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί. Στη Δαδιά θα επιχειρήσουν το πρωί 2 Τρακτορες, ένα Μι8, 2 Erickson, 2 PZL και ένα Chinook ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα.
Αναζωπύρωση στη Μυτιλήνη
Παράλληλα, αναζωπύρωση σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. Η φωτιά αντιμετωπίζεται με επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στο σημείο επιχειρούν 3 Τρακτορες, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος.
Τέλος, στα Κρεστενα Ηλείας δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη, 26 Ιουλίου – Ποιες περιοχές αφορά
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).
Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία
Παράλληλα, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.
Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.