Σε έργο εμπρηστή απέδωσε προ ημερών ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, Νίκος Κολοβός, τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή 7 Αυγούστου στην περιοχή της Λευκίμμης.
Σε εμπρησμό από πρόθεση δήλωσε, επίσης, πως οφείλονται και οι υπόλοιπες φωτιές που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα στο νότιο μέρος του νησιού, για τις οποίες συλλέγει ήδη στοιχεία το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, και για τον λόγο αυτό ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να έχουν τις… κεραίες τους ανοιχτές και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση υποπέσει στην αντίληψή τους.
Συνολικά, από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, έχουν πραγματοποιηθεί ανά την επικράτεια, με βάση τα αρχεία της Πυροσβεστικής, 52 συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση και από αμέλεια, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (+90%) να οφείλεται σε αμέλεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, από την 1η Μαΐου έως και την 8η Αυγούστου, περί τις 3.713 φωτιές.
Πρωταθλητής στην εκδήλωση πυρκαγιών για φέτος (στοιχεία από 1/5-25/7) είναι ο Νομός Ηλείας, με 222 κατασβέσεις και 142 μικροεστίες για τις οποίες δεν χρειάστηκε παρέμβαση της Πυροσβεστικής, ενώ την «πεντάδα» συμπληρώνουν οι Νομοί Λαρίσης (180 κατασβέσεις – 39 μικροεστίες), Αιτωλοακαρνανίας (169 – 44), Μεσσηνίας (136 – 59) και Καρδίτσας (104 – 15). Η πυρόπληκτη από το 2021 Εύβοια βρίσκεται στη 12η θέση, με 64 πυρκαγιές και 10 μικροεστίες.
Οπως σημειώνουν από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε ημερήσια βάση εκδηλώνονται στη χώρα 45 με 70 δασικές πυρκαγιές, ενώ οι μικροενάρξεις αστικών πυρκαγιών ξεπερνούν καθημερινά τις 100 και φτάνουν έως και τις 120, με το 70% αυτών να οφείλεται σε αμέλεια.
Συλλήψεις υπόπτων
Τα δελτία Τύπου που εκδίδει από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου το Πυροσβεστικό Σώμα, για τις συλλήψεις υπόπτων όσον αφορά τις κατά τόπους προκλήσεις πυρκαγιών από πρόθεση ή από αμέλεια, είναι ενδεικτικά για την καθεμία από τις δύο περιπτώσεις: «Σύλληψη για πυρκαγιά στη Λακωνία (6 Αυγούστου 2022). Συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΠΥ Γυθείου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βασιλική του Δήμου Σπάρτης Λακωνίας. Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια εισαγγελική Αρχή…».
«Σύλληψη για πυρκαγιά στα Αγναντα Ηλείας (22 Ιουλίου 2022). Συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΠΥ Αμαλιάδας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε αγροτοδασική έκταση στην ΤΚ Αγνάντων του Δήμου Ηλιδας Ηλείας. Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική Αρχή…».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις συλλήψεις υπόπτων, καθώς μέσα από τις λεπτομέρειες της κάθε υπόθεσης αναδεικνύονται τα συνήθη κίνητρα των δραστών αλλά και το προφίλ του δράστη – εμπρηστή στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύλληψης άνδρα για πυρκαγιά από πρόθεση, στην Ηλεία, στα τέλη Ιουλίου, όπως περιγράφεται από το Πυροσβεστικό Σώμα: «Είχαμε μια αυτόφωρη σύλληψη ατόμου που κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση, για μια φωτιά στα Αγναντα του Νομού Ηλείας, όπου είχαμε και μια αρκετά μεγάλη καιόμενη δασική έκταση, της τάξης των 1.000 στρεμμάτων, όπου κάηκαν και ζώα.
Εκεί συνελήφθη ένας άνδρας και αυτή τη στιγμή κρατείται. Οι πληροφορίες λένε ότι η φωτιά προέκυψε από κάποιες κόντρες εκεί μεταξύ των χωριανών. Ο ίδιος ήταν ντόπιος, γύρω στα 60. Από πληροφορίες που έχουμε, κάποιος κάτοικος τον έπιασε στα πράσα, τον ρώτησε «τι κάνεις εκεί;», εκείνος απάντησε «δεν κάνω τίποτα» και αμέσως ειδοποιήθηκε η υπηρεσία μας και ο συγκεκριμένος συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία».
Αμέλεια
Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα οφείλονται, βέβαια, σε ανθρώπινη αμέλεια, με τις υποθέσεις τους να είναι πανομοιότυπες: κάποιος ιδιοκτήτης οικοπέδου αποφασίζει, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, να κάψει ξερόχορτα ή να επιδοθεί σε δραστηριότητες ικανές να προκαλέσουν εκτεταμένη φωτιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μαρτυρία πυροσβεστών από το πρόσφατο περιστατικό στα Μέγαρα: «Την ώρα που κάναμε φύλαξη της φωτιάς, λίγο πάνω από τον Λουτρόπυργο, μιάμιση μέρα μετά και ενώ είχαμε στο σημείο οχήματα για τυχόν αναζωπυρώσεις, μεταξύ Κινέτας και Αγ. Θεοδώρων, γύρω στις 10.30 το βράδυ, και με δείκτη επικινδυνότητας 4 στην Αττική, ξαφνικά έγινε μπροστά στα μάτια μας ρίψη εκατοντάδων πυροτεχνημάτων. Μια συμπεριφορά που κινείται στα όρια της κοινωνικής αναισθησίας. Δεν είναι η πρόθεσή μας να κατηγορήσουμε τους πολίτες, όμως πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε συμπεριφορά».
Δράστες
Σε άνδρα, μεσήλικο (45-65 ετών), ελληνικής καταγωγής, με εντοπιότητα ως προς το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς και χωρίς ιστορικό παρόμοιων ενεργειών στο ενεργητικό του, ανήκει τις περισσότερες φορές το χέρι από το οποίο έχει προκληθεί η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών, για τις οποίες έχουν προκύψει συλλήψεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πυρκαγιές έχουν να κάνουν με μια καθαρά αμελή συμπεριφορά και με μια υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας», αναφέρουν από το Πυροσβεστικό Σώμα, σημειώνοντας ότι εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα – «άνδρας, μεσήλικος, ελληνικής καταγωγής» – αποτελεί η περίπτωση σύλληψης για πυρκαγιά στα Λάβαρα Εβρου ενός αλλοδαπού, ως υπάιτιου πρόκλησης εμπρησμού σε δασική έκταση στις 2 Αυγούστου, και οι συλλήψεις δύο γυναικών, μιας στη Μάνδρα για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια τον Ιούλιο και μιας στο Λασίθι, η οποία συνελήφθη ως ηθικός αυτουργός φωτιάς που ξέσπασε κατ’ εντολήν της από έναν 25χρονο για λόγους… εμπορικού ανταγωνισμού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ