Αρχαία Ολυμπία: Ημερίδα σήμερα για τη διαχείριση ακραίων γεγονότων πυρκαγιάς

Η σημερινή ενημέρωση γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και τη μείωση του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Αρχαία Ολυμπία ενημερωτική συνάντηση με θέμα τη διαχείριση ακραίων γεγονότων πυρκαγιάς.

 

 

Η Ηλεία, και δη η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί μία από τις περιοχές που επιλέχθηκαν για την εκπαίδευση των πολιτών έχοντας βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» τα έτη 2007 και 2021.

Τα δραματικά γεγονότα της τελευταίας 15ετίας ανέδειξαν την ανάγκη πρόληψης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των τοπικών κοινωνιών και για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν αρχικά τρεις οικισμοί σε περιοχές με σημαντικό ιστορικό πυρκαγιών, τα Βίλια Αττικής, το Μαντούδι Ευβοίας και η Αρχαία Ολυμπία.

Η σημερινή ενημέρωση γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού δημιούργησε το πρόγραμμα «Διαχείριση Ακραίων Γεγονότων και Εκπαίδευση Τοπικών Κοινωνιών» με στόχο να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών και να μειώσει του κίνδυνο από δασικές πυρκαγιές.
Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί στην περιοχή και το Φθινόπωρο 2022 με επαναληπτική εκδήλωση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Ολυμπία, ο δασολόγος περιβαλλοντολόγος, Δημήτριος Ντινόκας, θα αναλύσει τη συμπεριφορά πυρκαγιάς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, η δασολόγος περιβαλλοντολόγος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ευαγγελία Δασκαλάκου, θα αναφερθεί στη μεταπυρική διαχείριση, ενώ ο δασολόγος-μελετητής Ιωάννης Στεφανίδης θα αναπτύξει τους τρόπους και τις μεθόδους πρόληψης και προστασίας των πολιτών από πυρκαγιά.

Πηγή: pelop.gr