Πτώση F-4 Phantom: «Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ατυχήματος», εξηγεί πτέραρχος ε.α

Ο πτέραρχος ε.α Κωνσταντίνος Ιατρίδης μιλά για τις συνθήκες κατώ υπό τις οποίες το αεροσκάφος F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας κατέληξε στη θάλασσα - Μεγάλη αγωνία για την τύχη των δύο νεαρών χειριστών

Τεράστια αγωνία επικρατεί για τον εντοπισμό των δύο χειριστών του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom που κατέπεσε ανοιχτά της Ανδραβίδας. Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση του υποσμηναγού και σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας .

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο πτέραρχος ε.α Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος«Πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος όταν τα αεροσκάφη πετούν πολύ χαμηλά» τόνισε ο ίδιος.

Κρίσιμο στο όλο περιστατικό αποτελεί το αν τελικά οι χειριστές πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το μαχητικό. Χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρίδης ανέφερε πως σε περίπτωση που όντως κατάφεραν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, απαιτείται και το έγκαιρο άνοιγμα του αλεξίπτωτου.

«Από τη στιγμή που θα ενεργοποιήθεί το σύστημα εκτόξευσης το αλεξίπτωτο χρειάζεται κάποιο χρόνο να ανοίξει. Αν είσαι χαμηλά και με κλίση είτε 60 είτε 70 είτε με 80 μοίρες αυτό ο χρόνος είναι πολύτιμος για να ανοίξει το αλεξίπτωτο», τόνισε ο πτέραρχος ε.α.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν αυτοί οι δυο νέοι άνθρωποι και θα έχουμε χαρμόσυνα νέα», κατέληξε ο κ. Ιατρίδης

 

Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα: «Υπήρξε τεχνική βλάβη» εκτιμά αντιπτέραρχος ε.α.

Σε τεχνική βλάβη φέρεται να οφείλεται η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 στην Ανδραβίδα, όπως εκτίμησε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος δήλωσε πως εφόσον επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες ότι οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εκαταλείψουν το αεροσκάφος, αυτό σημαίνει, όπως τονίζει, ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε καθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε.

«Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα»πρόσθεσε τονιζοντας πως όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Τα F-4 γνωστά και ως Phantom είναι αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς. «Είναι μαχητικό αεροσκάφος και εν καιρώ ειρήνης χρησιμεύει σε εκπαιδευτικές πτήσεις προκειμένου οι ιπτάμενοι να διατηρούνται σε φόρμα» πρόσθεσε.

Μόλις ένα τέταρτο μετά την απογείωση η πτώση

Τα δύο F-4 είχαν απογειωθεί στις 10:15, μόλις 15 λεπτά πριν το ένα από αυτά καταπέσει.

Το πρόβλημα που προέκυψε στην πτήση του Phantom ήρθε λοιπόν στην αρχή της εκπαιδευτικής πτήσης. Ο αρχηγός του σχηματισμού έχει προσγειωθεί και δίνει τώρα αναφορά.

Καλές οι καιρικές συνθήκες στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος
Οι καιρικές συνθήκες στο Ιόνιο και στην περιοχή που έχει καταπέσει το αεροσκάφος, ευνοούν τους διασώστες καθώς σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά που μίλησε στην ΕΡΤ «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη και μεγάλη ένταση. Οι άνεμοι είναι βορειοδυτικοί. Τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει ενίσχυση αλλά όχι πάνω από 4 με 5 μποφόρ».

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».