Πιερρακάκης: Όλες οι αλλαγές που θα φέρει ο 12ψήφιος προσωπικός αριθμός

ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

Σε μια νέα ψηφιακή εποχή περνάει η χώρα, και μάλιστα σε διάστημα τόσο σύντομα που κανείς εδώ και δεκαετίες δεν είχε φανταστεί ότι μπορεί να συμβεί.

Μεταξύ άλλων, ο 12ψήφιος προσωπικός αριθμός που βρίσκεται προ των πυλών και θα έρθει για να αλλάξει, να βελτιώσει και να προσαρμόσει νέες προοπτικές την καθημερινότητα των πολιτών όσον αφορά στις συναλλαγές του με το δημόσιο.

 Τα πλεονεκτήματα του 12ψήφιου προσωπικού αριθμού παρουσίασε ο  Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην εκπομπή  LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο,.

«Αυτό ισχύει σε 15 τουλάχιστον άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ετοιμάζεται να εφαρμόσει και στη χώρα μας ο κ. Πιερρακάκης: «Ένας αριθμός, αντί για πολλούς».

 Σε λιγότερο από μία διετία, «θα έχουμε τις νέες ταυτότητες στη ζωή μας και θα έχουμε και έναν αριθμό αντί για πολλούς», σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 Μάλιστα αυτός ο αριθμός θα περιλαμβάνει τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ αλλά θα έχει και άλλα τρία ψηφία αριθμητικά μπροστά, θα είναι 12ψήφιος.

 «Θα κάνουμε τα πάντα στη φυσική επαφή μας με το δημόσιο με αυτόν τον αριθμό», σημείωσε.

 «Θα πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο έναν αριθμό για να ταυτοποιείς», εξήγησε, ερωτηθείς στο που θα χρησιμοποιείται ο νέος 12ψήφιος προσωπικός αριθμός του κάθε πολίτη.

 «Οι υπηρεσίες που αφορούν τη χρήση ΑΜΚΑ, τη χρήση ΑΦΜ, τη χρήση αριθμού δελτίου ταυτότητας, εν τέλει θα είναι όλα αυτά με έναν αριθμό και μόνο».

 Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως ο 12ψήφιος προσωπικός αριθμός «ενοποιεί την εξυπηρέτηση του πολίτη στον γκισέ στην επαφή του με το δημόσιο».

 Αναφορικά με τις συντάξεις, σημείωσε ότι «το δημόσιο έχει χρήματα να δώσει συντάξεις, αλλά ακόμα δεν έχει ενοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα και την πληροφορία, δεν έχει καταφέρει ακόμα λύσει την εξίσωση του πως θα δίνονται οι συντάξεις στην ενοποίηση των ταμείων του ΕΦΚΑ, αυτό είναι ένα από τα πιο μεγάλα project ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα λύνεται βήμα-βήμα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενες χρονιάς, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του προβλήματος να έχει λυθεί».

 Τέλος, σχετικά με την πλατφόρμα που ετοιμάζεται ώστε να μπορεί ο πολίτης σε επίπεδο δήμου, να βλέπει τα περιοριστικά μέτρα, τόνισε «στόχος είναι να είναι συγκεντρωμένη η διάσπαρτη πληροφορία, μέσα σε 2 εβδομάδες αυτή η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη».