Με τον Μακρόν επικοινώνησε ο Ερντογάν για να αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα SAMP/T

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ

Τι κι αν έβαλε τα μέσα ενημέρωσής του να υβρίσουν με τον χειρότερο τρόπο και τους υπουργούς του να επιτεθούν στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αγοράσει ευρωπαϊκής κατασκευής πυραύλους αεράμυνας και γι’ αυτό τον λόγο προσέγγισε τον Γάλλο πρόεδρο, για να τον πείσει να εγκαταλείψει την αντίθετη στάση του όσο αφορά τη συμπαραγωγή της Τουρκίας στα συστήματα SAMP/T της Eurosam, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι στο Bloomberg την Παρασκευή.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει πυραύλους αεράμυνας και το SAMP/T, που παράγεται από κοινού από τη Γαλλία και την Ιταλία, είναι ένα διαλειτουργικό σύστημα του ΝΑΤΟ και μια εναλλακτική λύση από τους ρωσικούς S-400, ένα σύστημα που αγόρασε η Άγκυρα, το οποίο όμως η βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία φοβάται ότι θα έθετε σε κίνδυνο το αμυντικό της δίκτυο.

Σύμφωνα με πηγές στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, που μίλησαν στο Bloomberg, ο Μακρόν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διευκρινίσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, πριν εξετάσει το αίτημα. Η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει πολλά εδάφη στη βόρεια Συρία. Ο Μάκρον είναι γνωστό ότι επέκρινε σκληρά τον ισχυρό της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές σε ακραία και τζιχαντιστικά στοιχεία στην περιοχή.

Η ρωσο-τουρκική συμφωνία όπλων πυροδότησε έναν κύκλο καταδίκης από δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς αμερικανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις της Άγκυρας, η ρωσική προσφορά αποδείχθηκε η χαμηλότερη προσφορά. Η Τουρκία εξακολουθούσε να προτείνει να αγοράσει τους Patriot ή το SAMP/T, σύμφωνα με Tούρκους αξιωματούχους από τότε, αλλά το κόστος για το σύστημα αεράμυνας Patriot σε σύγκριση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια των S-400 ήταν πολύ υψηλό.