Quantcast

Πιερρακάκης για freedom pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το voucher 150 ευρώ σε νέους 18-24

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από τράπεζα

Ανοίγει αύριο, Τρίτη 20 Iουλίου, η πλατφόρμα freedom pass για την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ στους νέους 18-24 ετών που θα εμβολιαστούν, από την πρώτη δόση του εμβολίου.

 

 

Όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τις 28 Ιουνίου και προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε στη Βουλή, για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, παρέχεται οικονομική διευκόλυνση ύψους 150 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 18-25 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού ή την μοναδική δόση εάν πρόκειται για το σκεύασμα της Johnson&Johnson.

 

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από τράπεζα.  

 

 

 

Όπως δήλωσε o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρρακάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά Fm, «οι νέοι θα μπορούν να μπούνε στο gov.gr για να κάνουν την αίτησή τους με τους κωδικούς taxitsnet. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κωδικούς θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ. Από κει και πέρα ο τραπεζικός φορέας θα επικοινωνεί απευθείας με τον πολίτη εντός δύο ημερών και θα του δίνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως τουρισμός και πολιτισμός».

 

Ακούστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

 

 

 

 

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δοθεί η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ από την πρώτη δόση του εμβολίου, ο υπουργός σχολίασε ότι «μερικές φορές παίζει ρόλο και η ταχύτητα όταν δίνεις ένα κίνητρο, ενώ παράλληλα έχουμε και εμπιστοσύνη στους νέους και ξέρουμε, βλέποντας και τα στατιστικά, ότι όσοι επιλέξουν να κάνουν την πρώτη δόση και θα κάνουν και τη δεύτερη».

 

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των νέων 18-24 ετών που έκλεισαν το ραντεβού έπειτα από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κινήτρου και πλέον φτάνουν τους 125.000, ενώ από τις 28 Ιουνίου -όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για το freedom pass- κλείστηκαν συνολικά από 542.000 πολίτες νέα ραντεβού.

 

Σχετικά με το σύστημα ελέγχου των ψηφιακών πιστοποιητικών από τρίτες χώρες, ο υπουργός σημείωσε ότι ο έλεγχος από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων μπορεί να «γίνεται οπτικά, καθώς κάποια πιστοποιητικά δεν έχουν καν QR. Η έκπληξη είναι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ότι καταφέραμε όλα τα κράτη-μέλη και φτιάξαμε έναν κοινό μηχανισμό αναγνώρισης για το πιστοποιητικό που μπορεί να διαβάζει το QR».

 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μίας τρίτης δόσης εμβολίου, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση».

 

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από τράπεζα.  

 

Η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς προβλέπει ότι ο δικαιούχος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, θα εισέλθει στην εφαρμογή του gov.gr και θα κάνει αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση των 150 ευρώ σε αυτήν. Επιπλέον, ο αιτών θα κληθεί να συμπληρώσει τον ΑΜΚΑ και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και αριθμό κινητού τηλεφώνου).

 

Σημειώνεται δε ότι η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

 

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, τα στοιχεία του δικαιούχου διαβιβάζονται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την έκδοση της χρεωστικής κάρτας, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.12.2021.

 

Το ποσό των 150 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για αγορές ή υπηρεσίες από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή η μεταφορά του σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο

 

Επίσης, αναφέρθηκε στις νέες πλατφόρμες που αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέσα στον Αύγουστο. Πρόκειται για μία πλατφόρμα από κοινού με το υπουργείο Υγείας, η οποία «είναι το πρόπλασμα του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας». Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο ηλεκτρονικός φάκελος θα είναι συνδεδεμένος με αυτό το σύστημα ώστε όλα όσα αφορούν στην υγεία του πολίτη να βρίσκονται σε μία, ενιαία εφαρμογή, και να έχουν ενιαία πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά δεδομένα τους οι πολίτες. Εκτός από την άυλη συνταγογράφηση, τα παραπεμπτικά, θα προστεθούν οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις αλλά και εξετάσεις.

 

Άλλη μία πλατφόρμα που ετοιμάζεται στο προσεχές διάστημα αφορά στο κτηματολόγιο, «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης θα αντλεί τις απαιτούμενες πληροφορίες». Έτσι, θα δίνεται πρόσβαση στους συμβολαιογράφους σε περισσότερα από 17 πιστοποιητικά που απαιτούνται σήμερα για μία μεταβίβαση, ώστε να περιορίζεται άμεσα ο απαραίτητος χρόνος.