Το έργο της αποκατάστασης του τέως βασιλικού κτήματος στο Τατόι είναι ένα από τα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης και το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε ήδη από την επαύριον των εκλογών του 2019. Μέχρι τότε, όλο το κτήμα ήταν, κατ’ ουσίαν, εγκαταλελειμμένο.
Σήμερα, έχουμε ένα πλήρες σχέδιο αποκατάστασης, ανάδειξης και απόδοσης του κτήματος στους πολίτες, με πρώτο σταθμό το τέλος του 2025. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί, περίπου, 75.000.000 από εθνικούς πόρους, από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 και από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η αποκατάσταση των κτιρίων-μνημείων βρίσκεται σε εξέλιξη», είχε πει σε αποκλειστική της συνέντευξη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» (23-1-2023) η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προαναγγέλλοντας όσα σημαντικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα στο Τατόι. Μάλιστα, η κυρία Μενδώνη είχε αναφερθεί στο κτίριο του Ανακτόρου ότι «προγραμματίζετανα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025» και «να είναι προσβάσιμο στον κόσμο». Τώρα, λοιπόν, ξεκινά η πραγμάτωσή τους.
Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, προχωράει άμεσα η αποκατάσταση των Κήπων του Ανακτόρου. Κεντρική ιδέα της μελέτης, επί της οποίας γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, είναι η αποκατάσταση των Κήπων με βάση τις αρχικές χαράξεις τους, αλλά και τις σύγχρονες αρχές πυροπροστασίας και βιωσιμότητας.
Η μελέτη
Η μελέτη αποκατάστασης των Κήπων του Ανακτόρου στο Τατόι εκπονείται από την Έλλη Παγκάλου και αποτελεί χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτείται με 3.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού: «Η αποκατάσταση και ανάδειξη των Κήπων του Ανακτόρου εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου, στο πλαίσιο της στρατηγικής αξιοποίησής του ως μνημειακού συνόλου. Η ιστορική τεκμηρίωση, το θεσμικό πλαίσιο για τη διατήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών Κήπων, τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά, η χρήση κατάλληλου φυτικού υλικού, προσαρμοσμένου στο μικροκλίμα και ανθεκτικού στη φωτιά, αλλά και η χρήση υλικών με βάση τις αρχές της αναστρεψιμότητας και της βιωσιμότητας αποτελούν βασικές παραμέτρους του σχεδιασμού της μελέτης αποκατάστασης».
Η περιοχή επέμβασης της μελέτης περιλαμβάνει έκταση 34 στρεμμάτων και περιμέτρου 762 μέτρων, ενώ φυτεύονται περίπου 450 δέντρα – κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα και αναμένεται ότι θα μεταμορφώσει την περιοχή που είχε υποστεί τεράστια καταστροφή από πυρκαγιά πριν από δύο χρόνια. Επιπλέον, η δημιουργία υδατοπερατών επιφανειών θα διασφαλίσει την ανάπτυξη τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Όσο για τα μονοπάτια, που είναι βέβαιο ότι θα γίνουν η αγαπημένη συνήθεια των επισκεπτών του Κήπου, ακολουθούν τις αρχικές χαράξεις.
Η ιστορία του
Tο Κτήμα αγοράστηκε από τον Γεώργιο A’ το 1872, το 1886 ολοκληρώθηκε το Ανάκτορο και το 1890 οι Κήποι. Η διαμόρφωση των Κήπων γύρω από το Ανάκτορο καθώς και οι εργασίες ανάπλασης όλου του κτήματος είναι έργο του Δανού Λουδοβίκου Μύντερ, δασολόγου και φιλέλληνα, διευθυντή του Κτήματος (1873-1892). Η μεγάλη πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα των φυτεύσεων – το οποίο, όμως, με το πέρας του έργου θα έχει πλήρως αποκατασταθεί.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Βαϊλάκης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/3