Ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κος Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία, τόνισε πως ο σεισμός ήταν 7,8 ρίχτερ, «είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός, ο οποίος έχει γίνει σε ένα από τα πιο γνωστά ρήγματα της χώρας, το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας».
Παράλληλα, ερωτηθείς αν μπορεί να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από τον σεισμό στην Τουρκία, απάντησε πως: «Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν καμία επίπτωση στον ελληνικό χώρο».
Αναλυτικά όσα δήλωσε
Με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία, ανέφερε: «Ο σεισμός ήταν 7,8 ρίχτερ, είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός ο οποίος έχει γίνει σε ένα από τα πιο γνωστά ρήγματα της Τουρκίας, το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας. Αν κοιτάξετε ένα μορφολογικό χάρτη της Τουρκίας θα δείτε δύο τεράστιες γραμμές, μια στις βόρειες ακτές της Τουρκίας κατά μήκος του Εύξεινου Πόντου που ξεκινάει από την Αρμενία και φτάνει μέχρι το Βόρειο Αιγαίο, που είναι το βόρειο ρήγμα της Ανατολίας που συνεχίζει και πεθαίνει στη Σκόπελο και στις βόρειες Σποράδες και το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο είναι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Αυτά είναι τεράστια ρήγματα».
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Αυτός ο σεισμός έχει γίνει σε ένα από τα πιο γνωστά ρήγματα της υφηλίου και μάλιστα έχει όλα τα γνωστά πολύ άσχημα χαρακτηριστικά. Τεράστιο μέγεθος, ένα μετασεισμό 6,7 σε 11 λεπτά, άπειρους μετασεισμούς της τάξης του 5-5,5 πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι οι ίδιοι καταστροφικοί. Μεγάλη δραστηριοποίηση κατά μήκος του ρήγματος. Ήδη άλλα κομμάτια του ρήγματος έχουν αρχίσει να δίνουν σεισμικότητα πιθανολογώντας ότι μπορεί ξαφνικά να σπάσει ένα άλλο κομμάτι μέσα στις επόμενες μέρες ή και μήνες όπως είχε γίνει και το ’99 στη Νικομήδεια και προφανώς τραγική υπερεκτίμηση των επιπτώσεων τις πρώτες ώρες. Αυτά τα οποία ακούτε για ολιγοψήφιους αριθμούς νεκρών με τρία ψηφία δεν πρόκειται να επαληθευτούν.
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Μιλάμε για ένα ρήγμα το οποίο είναι από τα πιο ενεργά στην ιστορία της σεισμικότητας του ευρύτερου χώρου. Αυτό το ρήγμα έχει δώσει 7 και 7,5 κατ’ επανάληψη σε ιστορικούς χρόνους.
Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, είπε πως: «Είναι σίγουρα ο κύριος σεισμός, το πρόβλημα είναι ότι πέρα από τον κύριο σεισμό εκεί που έγινε ήδη γειτονικά κομμάτια του κυρίου ρήγματος έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Η ζώνη που έχει γίνει ο σεισμός είναι ανάμεσα στα Άδανα και στο Γκαζιαντέπ αλλά αν δείτε πιο βόρεια μέχρι πάρα πολύ βόρεια, μέχρι σχεδόν το Ελαζίγ έχουν γίνει αυτή τη στιγμή μετασεισμοί που έχουν προκληθεί 4-5 ρίχτερ. Τίποτα δεν αποκλείει το επόμενο κομμάτι του ρήγματος να σπάσει ξανά ή να σπάσει το κομμάτι προς την Αντάκια που έχουν και τα δύο πάνω από έναν αιώνα να σπάσουν και να έχουμε ξαφνικά ένα 7,5 σε ένα μήνα το οποίο σκεφτείτε ότι είναι σε τεράστια απόσταση και θα προκαλέσει βλάβες. Για ένα έχουμε μια εικόνα η Αντάκια από το επίκεντρο του σεισμού απέχει γύρω στα 150 χιλιόμετρα».
Ερωτηθείς αν μπορεί να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από το σεισμό στην Τουρκία, απάντησε πως: «Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν καμία επίπτωση στον ελληνικό χώρο. Μεγάλοι σεισμοί στο ρήγμα της Ανατολίας στο κομμάτι που είναι κοντά στον ελληνικό χώρο έχει φανεί ότι στην επομενη πενταετία επιβαρύνουν κυρίως τη συνέχεια του ρήγματος προς τις Σποράδες μέχρι την κεντρική Ελλάδα και την επόμενη πενταετία την Νότια Ελλάδα, όχι όμως από το ανατολικό ρήγμα της Ανατολίας. Άρα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε εμείς, δεν ισχύει το ίδιο για τις γειτονικές περιοχές μέσα στις οποίες είναι και η Κύπρος. Οι Κύπριοι μπορεί να έχουν κάποια επαγόμενη σεισμικότητα γιατί είναι αρκετά κοντά και είναι στην ευθεία το ρήγμα. Το κατάλαβαν πολύ καλά, είχαμε και κάποιες μικροβλάβες».
Τέλος, αναφορικά με τον σημερινό σεισμό στη Ρόδο, είπε πως: «Στη Ρόδο είχαμε πριν από λίγες μέρες ένας σεισμό 5,8 ο οποίος έχει τη δική του μετασεισμική ακολουθία η οποία είναι φτωχή όπως και περιμέναμε και η οποία φτωχή θα συνεχίσει».