Quantcast

Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1: Χρειάζεται triplex και ακτινογραφία θώρακος για όσους νόσησαν με κορωνοϊό

Ακούστε τη συνέντευξή του

Ο καρδιολόγος, διευθυντής της Β’ καρδιολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Σπύρος Παπαιωάννου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν είναι αναγκαία και απαραίτητη να γίνει ακτινογραφία και triplex μετά από ένα μήνα στους νοσήσαντες από covid: Πράγματι ανεξαρτήτως της συμπτωματολογίας και ανεξαρτήτως του κλινικού συνδρόμου δηλαδή αν ήταν ήπια, μέτρια ή βαριά ο ασθενής ο οποίος έχει περάσει covid χρήσιμο και ωφέλιμο είναι γι’ αυτόν να κάνει μια ακτινογραφία θώρακος για να δούμε το πνευμονικό παρέγχυμα σε αδρές γραμμές αλλά κι ένα triplex καρδιάς για να δούμε αν υπάρχουν κατάλοιπα από τη νόσο στο μυοκάρδιο. Έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές μετά από εξέταση ότι υπάρχει περικαρδικό υγρό ή μπορεί να υπάρξει μυοκαρδίτιδα κι αυτό χρήσιμο είναι να ελέγχεται διότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε να μην μείνουν κατάλοιπα από τη νόσο. Σε βαριά νόσο από κορωνοϊο υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν κάποια κατάλοιπα, όμως με ήπια και σε μέτρια βαρύτητας προσβολή από τη στιγμή που θα αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά δεν έχουμε κατάλοιπα. Θεωρώ πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο για τον ασθενή να γίνουν αυτές οι εξετάσεις.

Για τον long covid: Μετά τις 12 εβδομάδες είναι long-covid το πρώτο διάστημα λέμε ότι είναι post-covid. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία αναφέρουν συμπτώματα τα οποία είναι εύκολη κόπωση, δύσπνοια στην προσπάθεια, αδυναμία, καταβολή δυνάμεων, διαταραχή συγκέντρωσης δηλαδή έχουμε και νευρολογικά προβλήματα, διατάραξη πολλές φορές προσανατολισμού, μέχρι και δερματικά προβλήματα. Έχουμε δηλαδή τριχοπτώσεις σε ασθενείς που αγγίζει το 12%. Δηλαδή είναι μια νόσος που είναι πολυσυστηματική και εννοώ ότι μπορεί να προσβάλει πάρα πολλά όργανα του οργανισμού δηλαδή να προσβάλει το γαστρεντερικό, το νευρολογικό, το πνευμονολογικό, το καρδιαγγειακό. Έχω περιστατικό το οποίο μετά από εννέα μήνες παρουσιάζει ακόμα έντονα συμπτώματα εύκολης κόπωσης, δύσπνοιας ενώ έχει άριστες εργαστηριακές εξετάσεις.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων από την Όμικρον 2: Βλέπουμε τώρα με την επικράτηση της Όμικρον η όποια είναι έντονα μεταδοτική ότι θα αυξάνονται τα κρούσματα εμείς όμως πρέπει να εστιάσουμε στα σκληρά καταλυτικά σημεία δηλαδή τις νοσηλείες, τη διασωλήνωση και το θάνατο. Παραμένουν οι θάνατοι αυξημένοι αλλά θα σας πω ότι ακόμα υπάρχουν νοσηλευόμενοι που είναι δυο-τρεις μήνες, μεγάλης ηλικίας ή υψηλού κίνδυνου και ευπαθείς ομάδες που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Η Όμικρον 2 προσβάλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό δεν σημαίνει όμως ότι είναι αθώα σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι.

Εξακολουθεί να είναι το μείζον θέμα ο εμβολιασμός που πρέπει να γίνεται τελικώς απ’ όλους μας και συμφώνα με αυτά που έχουμε πει αλλά εκτός απ’ αυτό να πούμε ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η εξάπλωση πλέον των φαρμάκων που έχουμε στη φαρέτρα μας γενικότερα η εκτίμηση μου είναι ότι μπορεί να έχουμε κρούσματα αλλά δεν θα έχουμε ιδιαίτερη αύξηση μετά από ένα μήνα στα σκληρά σημεία δηλαδή στον θάνατο και στις διασωληνώσεις. Εκτιμώ ότι θα πάμε σταδιακά σε μια ύφεση και να σας πω το εξής, η εξάπλωση της Όμικρον 2 μάλλον καλό είναι γιατί φανταστείτε να είχαμε μεγάλη εξάπλωση μια μεταλλάξεως-παραλλαγής του ίου όπως ήταν η μετάλλαξη Δέλτα. Θέλω να πω όσο παίρνει ο καιρός αυτό που μας λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ότι θα πάμε σε λιγότερο μολυσματικές μεταλλάξεις αλλά με αυτό τον τρόπο μεταδίδεται ο ιός και η ανοσία θα είναι εκτεταμένη και σιγά-σιγά θα απεμπλακούμε.

 

Ακούστε τη συνέντευξή του: