Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα ζητήματα της ανώτατης παιδείας αποστέλλουν 740 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 50 χώρες.
Το κείμενο συλλογής υπογραφών έχει τίτλο «Ανοικτή επιστολή – Σεβαστείτε τα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα». Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν μέχρι στιγμής είναι οι: Μαρία Τοντόροβα, Τζούντιθ Μπάτλερ, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Σλάβοϊ Ζίζεκ, Γουέντι Μπράουν, Χαλ Φόστερ, Τζόαν Γ. Σκοτ, Σούζαν Μπακ-Μορς, Σίλβια Φεντερίτσι.
Δύο είναι τα βασικά αιτήματα όσων υπογράφουν την επιστολή: να μην εφαρμοστεί το μέτρο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Εμείς, οι κάτωθι υπογραφόμενοι, είμαστε ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές από όλον τον κόσμο που παρακολουθούμε με μεγάλη εγρήγορση και ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Γράφουμε το ανοικτό αυτό γράμμα, πρώτα απ’ όλα, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στα σωματεία διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων και τους φοιτητές στην Ελλάδα, που έχουν εκφράσει την καθαρή και αποφασισμένη αντίθεσή τους στις λεγόμενες πανεπιστημιακές μεταρρυθμίσεις της παρούσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Μαθαίνουμε ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια – που παρά την ισχνή κρατική χρηματοδότηση έχουν αξιοσημείωτες διεθνείς επιτυχίες χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του διδακτικού και διοικητικού τους προσωπικού, συκοφαντούνται αμείλικτα ως «χώροι ανομίας» στα ΜΜΕ που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και ελέγχονται από αυτήν. (Για τον κρατικό έλεγχο και τη διαφθορά στα ελληνικά ΜΜΕ, σημειώνουνε ότι οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα το 2022 έδωσαν στην Ελλάδα, το λίκνο και σύμβολο της δημοκρατίας, τη χαμηλή θέση 108 στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, την πιο χαμηλή μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχοντας πέσει 38 θέσεις εν σχέσει με πέρυσι).
«Παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες»
Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, επιμένει στην προώθηση του σχεδίου της να δημιουργήσει μια ειδική κρατική αστυνομία που θα εδρεύει στα δημόσια πανεπιστήμια. Το μέτρο αυτό θα διαβρώσει περαιτέρω την πανεπιστημιακή αυτονομία και θα διαταράξει βαθιά την ακαδημαϊκή ζωή και τις σπουδές. Παρά τις φιλοκυβερνητικές παράτες στα ΜΜΕ, μάθαμε από τους Έλληνες συναδέλφους μας για την περίφημη επίθεση της κρατικής αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Μάιο, στην οποία ένας φοιτητής κτυπήθηκε από οβίδα κρότου-λάμψης που εκτοξεύθηκε απευθείας προς αυτόν. Από καθαρή τύχη και μόνο, ο φοιτητής δεν έπεσε νεκρός.
Μαθαίνουμε ότι, μέσα σε αυτή την τεταμένη και τοξική ατμόσφαιρα, η υπουργός Παιδείας πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία που για πρώτη φορά καταργεί την δημοκρατική αρχή της εκλογής της διοίκησης του Πανεπιστημίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα και αναθέτει τον διορισμό της σε συμβούλια αμφίβολης νομιμοποίησης εξαρτημένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το νέο νομοσχέδιο (αν γίνει νόμος) θα διαταράξει βαθιά την ακαδημαϊκή ζωή σε κάθε της πτυχή, επιβάλλοντας νέες ιεραρχικές δομές και ανασχεδιάζοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ώστε να συμορφωθεί αυτή με τις αρχές της αγοράς και της λειτουργίες μιας επιχείρησης.
«Ισχνή προθεσμία, διαδικασίες εξπρές»
Μάθαμε επίσης ότι η υπουργός Παιδείας έδωσε με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου μια ισχνή προθεσμία μόνο δύο εβδομάδων (!) για διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου, και ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εισαγάγει το νέο αυτό νομοσχέδιο στη βουλή και να το ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές στις ερχόμενες εβδομάδες – παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού το απέρριψε ομόφωνα.
Μάθαμε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου ενάντια στη θέληση της ακαδημαϊκής κοινότητας ως μια από τις μεγαλύτερες «ιδεολογικές μάχες» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Πιστεύοντας ακράδαντα στην ανθρωπιστική αξία και τον προοδευτικό ρόλο της εκπαίδευσης στην κοινωνία, και κατανοώντας τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της κρατικής καταπάτησης της ακαδημαϊκής αυτονομίας μέσα από την επιβολή ακραίων νεοφιλελεύθερων δογμάτων στην εκπαίδευση, καλούμε τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση:
α) να ματαιώσει την μόνιμη εγκατάσταση ειδικής κρατικής αστυνομικής δύναμης στα ελληνικά πανεπιστήμια και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να επαναφέρει την ηρεμία στα Πανεπιστήμια και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα διαλόγου με τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, και
β) να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που μονομερώς επεξεργάστηκε, να σεβαστεί την άποψη των Ελλήνων πανεπιστημιακών δασκάλων και να ξεκινήσει μαζί τους έναν γνήσιο διάλογο για τα προβλήματα και το μέλλον της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης».