Πανελλαδικές: Αλλαγές «έκπληξη» από Κεραμέως – Εγκαταλείπεται η σκέψη για διπλό μηχανογραφικό – Μειώνεται η ελάχιστη βάση στις στρατιωτικές σχολές

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι περίπου 100.000 υποψήφιοι

Με τέσσερις αλλαγές θα γίνουν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για είσοδο στα Πανεπιστήμια.

 

Οι περίπου 100.000 υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης σε δύο μαθήματα, ενώ εγκαταλείπεται οριστικά η σκέψη για διπλό μηχανογραφικό, καθώς προκύπτει, με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) έχει οδηγήσει στην εισαγωγή της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων (90%) στις πρώτες προτιμήσεις τους.

Παραμένει, ωστόσο, η δυνατότητα υποβολής δεύτερου μηχανογραφικού που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας, για όσους θέλουν να εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ. Έρχονται νέες σχολές στους υποψήφιους για Οικονομικές Σχολές αλλά και νέο τμήμα Ψυχολογίας στην Θράκη, ενώ αυξομειώνονται θέσεις εισακτέων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

 

Οι συντελεστές παραμένουν

Παραμένουν και φέτος οι συντελεστές βαρύτητας που προσδιορίζονται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων και θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών, δηλαδή κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογίζονται οι τελικές επιδόσεις των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα. Οι φετινές Πανελλαδικές, όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα ξεκινήσουν για τα Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ στις 2 Ιουνίου ενώ μία ημέρα νωρίτερα για τα ΕΠΑΛ.

«Δεν θα μείνουν κενές θέσεις»

Όπως λέει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, «ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει φέτος με τη διόρθωση της ΕΒΕ στις στρατιωτικές σχολές είναι ότι δεν θα μείνουν κενές θέσεις σε έναν ευαίσθητο τομέα, στον οποίο απαιτείται στελέχωση».

Τι αλλάζει

Αναλυτικά οι τέσσερις αλλαγές:

1. Αλλαγές στη βαθμολόγηση σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνικά. Αλλαγές θα ισχύσουν και στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών δίνονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο κείμενο και από ένα αδίδακτο. Από φέτος κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι 2 μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 θα είναι 10 μονάδες στις 20. Παράλληλα, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από φέτος είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

2. Αύξηση θέσεων σε στρατιωτικές σχολές και πτώση της ΕΒΕ. Στον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές παρατηρούνται αυξητικές τάσεις. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, οι θέσεις φέτος για τις Σχολές Αστυφυλάκων θα είναι 850 από 730 πέρυσι και 100 από 117 πέρυσι για τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά, ο αριθμός αυξήθηκε στους 950 εισακτέους έναντι 847 πέρυσι. Οι στρατιωτικές σχολές αποφάσισαν να μειώσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους για φέτος, αφού πέρυσι έμειναν κενές θέσεις εισακτέων. Η Σχολή Ευελπίδων ανακοίνωσε αλλαγή στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με τον συντελεστή να πέφτει από το 1,2 στο 1 για τους φετινούς υποψηφίους. Λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πέρυσι στη Σχολή Ευελπίδων (ειδικότητα Όπλα) από τις 226 θέσεις που ορίσθηκαν έμειναν κενές οι 139, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) από τις 197 θέσεις έμειναν κενές οι 42 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τις 41 έμειναν κενές οι 16 θέσεις.

 

3. Άνοδος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε 15 τμήματα. Αντίθετα με τις στρατιωτικές σχολές, 15 τμήματα αποφάσισαν αύξηση της ΕΒΕ. Πρόκειται για σχολές με «καλά» γνωστικά αντικείμενα, όπως αυτές της Πληροφορικής, της Νοηλευτικής και της Διοίκησης Επιχειρήσεων που ανεβάζουν τον πήχη δυσκολίας. Συγκεκριμένα:
στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΕΒΕ 1,10 από 1,00 πέρυσι) και το τμήμα Νοσηλευτικής (ΕΒΕ 0,95 από 0,90 πέρυσι),
στο Πανεπιστήμιο Θεσσα- λίας, το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (ΕΒΕ 1,20 από 0,80 πέρυσι) και στο ΔΙΠΑΕ τμήμα Φυσικοθεραπείας (ΕΒΕ 1,20 από 0,80 πέρυσι),
στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το τμήμα Μαιευτικής (ΕΒΕ 1,10 από 1,00 πέρυσι) και
στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το τμήμα Πληροφορικής (ΕΒΕ 0,90 από 0,80 πέρυσι).
4. Νέο τμήμα στο Διδυμότειχο. Μόνο ένα τμήμα προστέθηκε σε σχέση με τις περσινές επιλογές και αυτό είναι το τμήμα Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Θράκης. To τμήμα θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο.

 

Νέα τμήματα ανά πεδίο

Μεγάλη είναι η κινητικότητα των σχολών ανά πεδίο. Συγκεκριμένα, δύο τμήματα, το Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) και Γεωπονίας (Μεσολόγγι), προστίθενται στα Επιστημονικά Πεδία Επιστημών Υγείας και Ζωής και Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Νέα τμήματα στο 4ο Πεδίο θα δουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό τους. Πρόκειται για οκτώ τμήματα που ανήκαν στο 2o και το 3o και προστίθενται και στο 4ο Πεδίο.

Ειδικότερα, οι νέες σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης οι υποψήφιοι των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής είναι οι εξής: Περιβάλλοντος με έδρα τη Μυτιλήνη, Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα, Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο, Κοινωνικής Πολιτικής με έδρα την Αθήνα, Κοινωνικής Πολιτικής με έδρα την Κομοτηνή, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με έδρα την Ορεστιάδα, Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα, Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική με έδρα τη Λαμία.

 

*Από την Ισμήνη Χαραλαμποπούλου – Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 12 Μαρτίου 2023.