Παγώνη: Προσλήψεις άμεσα στα νοσοκομεία – Πόσο διαρκεί η έξαρση κορωνοϊού και ιώσεων

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι σε πολύ χαμηλά ποσοστά είναι ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση του εμβολίου στη χώρα μας

Παρόλο που υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα των δύο υπο-παραλλαγών του κορωνοϊού, Kraken» και «Όρθρου», που εκδηλώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχα, δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων νοσηλείας στα νοσοκομεία, είπε η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται έως τις 20 Φεβρουαρίου, εκτιμά η κ. Παγώνη και των περιστατικών γρίπης και ιώσεων έως τις αρχές Μαρτίου.

«Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πως εάν έχουν εμβολιαστεί και τηρεί τα μέτρα προστασίας, με τα με τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, τα αντιικά φάρμακα που υπάρχουν το ξεπερνάει στο σπίτι του με τις οδηγίες που θα πάρει» ανέφερε η κα Παγώνη.

«Σε πολύ χαμηλά ποσοστά είναι ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση του εμβολίου στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, ακόμη και για όσους είναι άνω των 60 ετών» ενημέρωσε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Όπως επισήμανε ο κόσμος ήταν αρνητικός φέτος ακόμη και για το γνωστό εμβόλιο της γρίπης, καθώς εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης οι μισοί πολίτες σε σχέση με πέρυσι που είχαμε και την προστασία της μάσκας. «Έγιναν 2.600.000 εμβολιασμοί φέτος έναντι 4.000.000 πέρυσι» επισήμανε.

«Μεγάλη πίεση σημειώθηκε φέτος στα παιδιατρικά νοσοκομεία, λόγω του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, που προσβάλλει παιδιά έως τεσσάρων ετών» ανέφερε και το πρόβλημα όπως υπογράμμισε επιτάθηκε λόγω των ελλείψεων σε αντιπυρετικά, αντιβηχικά φάρμακα κ.λ.π με τους γονείς να πανικοβάλονται γιατί δεν είχαν τι να δώσουν στα παιδιά τους και να τα πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Όπως υπογράμμισε η κα Παγώνη «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία είναι εκεί που πρέπει να “σκύψει” το υπουργείο Υγείας» και πρόσθεσε «Εάν υπάρχει πρωτοβάθμια σωστή ο κόσμος δεν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο γιατί θα μπορεί να λύσει το πρόβλημά του».

Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε, είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είναι «με τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, που ξέρουμε ότι αργούν οι διαδικασίες και τους ειδικευόμενους γιατρούς που χάνουμε και φεύγουν στο εξωτερικό. Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και η εκπαίδευση των νέων γιατρών».