Παγώνη για υποπαραλλαγή Kraken: Είναι πολύ μεταδοτική, αλλά δεν κάνει πνευμονίες

Ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, επισήμανε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά

Έφτασε και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή «Kraken», σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για γρίπη και κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα στη χώρα μας, ενώ τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.

Τι αναφέρει η κα Παγώνη

«Είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον. Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος. Το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

Ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.

«Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό, γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από ‘ κει και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι», πρόσθεσε.

Κατόπιν, τόνισε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει από ειδικευόμενους σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου «Γεννηματάς».

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το προσωπικό του νοσοκομείου θα κάνει στάση εργασίας την Τρίτη 17/1.

«Έχουμε ζητήσει και προσπαθήσει να λυθεί το πρόβλημα από τη διοίκηση και θα προχωρήσουμε και στο υπουργείο», συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.