Στρατηγικές χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος πρεσβευτής Όμαρ Άμερ Γιούσεφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ελλάδα υπογράμμισε πως οι στρατηγικές διμερείς σχέσεις υποστηρίζονται από τις ηγεσίες της Αθήνας και του Καΐρου και ανέδειξε τις διάφορες πτυχές τους, κάνοντας ειδική αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών και στο σχέδιο συμφωνίας για τη ρύθμιση της εποχικής εργασίας για Αιγύπτιους στον γεωργικό τομέα.
Περαιτέρω, ο Όμαρ Άμερ Γιούσεφ τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του πολιτισμού, του εμπορίου και του τουρισμού.
Μάλιστα, χαιρέτισε την προγραμματισμένη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη COP27, την οποία θα φιλοξενήσει η Αίγυπτος την επόμενη εβδομάδα στο Σαρμ Ελ Σέιχ.
Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη COP27, τόνισε πως θεωρείται η κυριότερη του 2022 και το σημαντικότερο φόρουμ για τους ηγέτες του κόσμου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ανέφερε ότι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε μία από τις πιο σημαντικές υψηλού επιπέδου συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης της Διάσκεψης αποτελεί άλλη μια απόδειξη των ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, σημείωσε πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτου έρχεται ως συνέχεια μιας πρακτικής τακτικών διαβουλεύσεων και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω διμερών και τριμερών συναντήσεων, η τελευταία από τις οποίες ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο τον περασμένο μήνα.
Καταληκτικά, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι η Πρεσβεία επιθυμεί να έχει επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδίως με τα μέσα ενημέρωσης, και να οικοδομήσει την απαραίτητη εταιρική σχέση που θα διασφαλίζει ότι θα παρέχεται επαρκής ενημέρωση. Επισήμανε ότι η ενημέρωση δεν πρέπει να καλύπτει μόνο τα συνήθη πολιτικά και οικονομικά θέματα, αλλά θα πρέπει επίσης να διευρυνθεί για να μεταδοθούν στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους οι διάφορες εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπως τα μεγαλεπήβολα έργα, η νέα διοικητική πρωτεύουσα, η οικονομική ζώνη και το κέντρο εφοδιασμού (logistic) στη Διώρυγα του Σουέζ, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο και πολλές άλλες πτυχές της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τρόπο που να αντανακλά τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και την υφιστάμενη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας, η συζήτηση του πρέσβη με τους δημοσιογράφους κάλυψε τις ακμάζουσες διμερείς σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια και πώς αυτές οι στρατηγικές σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν και τις δύο χώρες στην υλοποίηση των προσδοκιών των λαών τους εν μέσω των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων και του ρόλου των μέσων ενημέρωσης.