Ν.Παναγιωτόπουλος: «Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία» – Σήμερα 29 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

«Άδικη η πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθεί το ΝΑΤΟ». «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, οι ενέργειες της οποίας δημιουργούν προβληματισμό στο ΝΑΤΟ, παρότι η Ατλαντική Συμμαχία τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων την οποία ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε άδικη.

Παράλληλα, εξήρε τη στάση του Αμερικανού υπουργού άμυνας, ο οποίος στηλίτευσε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και εκτίμησε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ αλλά και απομονώνουν τον Ερντογάν.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας μεριμνά για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για αύξηση του κονδυλίου για εξοπλισμούς. Τώρα είναι η ώρα να αναβαθμιστούν εξοπλιστικά οι ΕΔ, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός επισημαίνοντας και την ανάγκη για προσλήψεις περισσοτέρων μόνιμων στελεχών.

Την ώρα που στα νερά του Αιγαίου έχει ξεκινήσει ο «πόλεμος της τσιπούρας», από αέρος οι Τούρκοι επιμένουν να παίζουν με τα νεύρα των Ελλήνων πιλότων. Συνολικά σήμερα, Δευτέρα (16/12), τουρκικά μαχητικά παραβίασαν 29 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά πέντε τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.