Μύκονος: Χωρίς τέλος οι αυθαιρεσίες στο νησί – Χτίζουν ακόμα και τη νύχτα (Βίντεο)

Τι έδειξε αυτοψία

Οι οικοδομικές αυθαιρεσίες έχουν δημιουργήσει σάλο με τις μαφιόζικες μεθόδους που κάποιοι ακολουθούν, φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν με θράσος να παρανομούν.

Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ του MEGA που έκανε αυτοψία στην περιοχή με αφορμή τις οικοδομικές αυθαιρεσίες που καταγγέλλονται για το νησί.

Μάλιστα, την ώρα που το MEGA κάνει ρεπορτάζ στο νησί των ανέμων για τις οικοδομικές αυθαιρεσίες, ακούγεται ο ήχος από τις μπουλντόζες που πήραν ξανά μπρος.

«Έχουν γίνει καταγγελίες και μέσα στον δήμο, για αυθαίρετη δόμηση, και γίνονται ακόμα και αναρτήσεις στο facebook, πώς ήταν ο Πάνορμος και πώς έγινε», λέει η δικηγόρος Αλεξάνδρα Δήμου.

Στην επιχείρηση που ελέγχεται για οικοδομικές παρατυπίες τα έργα συνεχίζονται. Είναι κοινό μυστικό στο νησί ότι αν κάποιος θέλει να χτίσει, θα τα καταφέρει με κάθε τρόπο. Οικοδομές και κτίσματα σηκώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, με τις εργασίες να πραγματοποιούνται νύχτα.

Η Αριάδνη Θεοχάρη, αρχιτεκτόνισσα, περιγράφει στο MEGA μια κατάσταση που τα τελευταία 12 χρόνια έχει φθάσει στο απροχώρητο. Ο ξυλοδαρμός του 52χρονου αρχαιολόγου ήταν απλά το αποκορύφωμα.

«Οι άδειες οι οποίες μπορούν να βγουν στα εκτός σχεδίου στα τέσσερα στρέμματα είναι 200 μέτρα και γίνονται 1.200. Κυριαρχούσε ο ασβέστης, οι κατασκευές όπως τις είχαμε βρει, ξαφνικά έγιναν τα μεγάλα καταστήματα».

Ο χάρτης της ανομίας

Στον χάρτη της ανομίας με τις περισσότερες οικοδομικές παραβάσεις το τελευταίο διάστημα, πλησίον αρχαιολογικών χωρών, αιγιαλού ή αδόμητων ζωνών, πέρα από τη χώρα της Μυκόνου, βρίσκουμε τον Πάνορμο, την Ελιά, το Φανάρι, τη Φτελιά και τον Χάρακα.

Η ανομία στο νησί των ανέμων εκτείνεται στα παράλια της Μυκόνου. Στον χάρτη με τις περισσότερες υπερβάσεις δόμησης βρίσκεται και η παραλία της Παράγκας δίπλα από τον Πλατύ Γιαλό.

Σε αυτοψία που έγινε χθες από την πολεοδομία Σύρου και αρχαιολόγους σε μεγάλη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Πάνορμο Μυκόνου, διαπιστώθηκαν σωρεία παραβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες δεκάδων τετραγωνικών μέτρων χωρίς να υπάρχουν καθόλου άδειες.

«Όπου πηγαίνει ο καλός ο κόσμος», είπε ο Χρήστος Βερώνης, πρώην δήμαρχος Μυκόνου και πολιτικός μηχανικός.

Ανησυχία των κατοίκων είναι τι θα γίνει όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Θα γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι για να σταματήσει η άναρχη δόμηση ή θα συνεχιστούν τα πάντα όπως πριν;