Μπουραντώνης στην Καθημερινή: Ήλθε η ώρα να εξοβελιστούν βία και ανομία

Τι δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Οι σκέψεις του για τη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια.

 

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον Απόστολο Λακασά και την εφημερίδα «Η Καθημερινή», όπου μίλησε και για την επίθεση που δέχθηκε αλλά και για άλλα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά την ακαδημαϊκή κοινότητα.

 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο ίδιος απάντησε: «Δεν σας κρύβω ότι τη στιγμή της εισβολής στο γραφείο μου αισθάνθηκα φόβο και αγωνία. Στη συνέχεια αναλογίστηκα τις συνέπειες για το ίδρυμα και τους φοιτητές. Έτσι σκέφτηκα τι πρέπει να γίνει, ώστε τέτοια γεγονότα να μην ξανασυμβούν και κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη βιώσει ποτέ τη βιαιότητα που ασκήθηκε επάνω μου. Επιτρέψτε μου, όμως, να μην επεκταθώ».

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην Καθημερινή ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπουραντώνης, αναφέρει: «Οι επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις βίας και η ανομία που επικρατεί σε χώρους των ΑΕΙ οδηγούν νομοτελειακά στην αναθεώρηση στερεοτύπων
και πεποιθήσεων και στη μείωση των φοβικών συνδρόμων του παρελθόντος. Η υγιής αντίδραση
της κοινωνίας θα πρέπει να καθοδηγήσει το πολιτικό σύστημα τους θεσμούς της δημοκρατικός πολιτείας και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σε τολμηρές αποφάσεις προστασίας του δημόσιου πανεπιστημίου θωράκισης της ασφάλειας των φοιτητών του του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι και πρέπει να παραμείνει φωτεινή κοιτίδα ζωής φάρος πολιτισμού και παιδείας».

 

Στη συνέντευξη του γίνεται η εξής ερώτηση: «Η επίθεση έγινε σχεδόν ένα μήνα μετά την ανάληψη του πρυτανικού θώκου από εσάς. Ωστόσο είχατε διατελέσει αντιπρύτανης τα γνωρίζατε. Μετανιώσατε που θέσατε υποψηφιότητα;»

 

Ο ίδιος απάντησε: «Ούτε για μια στιγμή Παραμένω προσηλωμένος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πρυτανικής αρχής του Οικονομικού Πανεπιστημίου στον στόχο μας να καταστήσουμε το ίδρυμα πρότυπο δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε δεν πτοούν ούτε την πρυτανική αρχή ούτε τα  μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Αντίθετα, χαλυβδώνουν τη θέλησή μας να καταστήσουμε το πανεπιστήμιο νησίδα ακαδημαϊκής αριστείας σε διεθνές επίπεδο».